Uz upalu pluća

Epidemija ospica ne jenjava, hospitalizirana tromjesečna beba

storyeditor/2022-06-15/ospice-0.jpg
30.01.2024.
u 13:23

Od početka ove godine do sada ospicama je zaraženo više od 100 osoba u TŽ-u, dosad je hospitalizirano više od 40 djece

Broj zaraženih ospicama kontinuirano raste u TŽ-u, potvrđeno je za klix.ba iz Klinike za zarazne bolesti UKC-a u Tuzli, odakle ističu kako trenutačno imaju 11 hospitalizirane djece s izraženim kliničkim slikama, dominantno uz upalu pluća. Od početka ove godine do sada ospicama je zaraženo više od 100 osoba u TŽ-u, preliminarni su podaci Klinike za zarazne bolesti UKC-a Tuzla. Kako navode iz ove klinike, epidemija ne posustaje, a dosad je hospitalizirano više od 40 djece raznih dobi.

- Zaraženih ospicama imamo sve više, a prema posljednjim informacijama, 11 je hospitalizirane djece, dok kroz ambulantu dnevno prolazi znatno više pacijenata. Svima njima ne radimo serološke pretrage na ospice jer nam je dovoljan zaključak na osnovi kliničke slike. One koji su nam diskutabilni podvrgavamo testiranju - kazala je šefica Klinike za zarazne bolesti Rahima Jahić. U ovoj klinici na hospitalizaciji je trenutačno najmlađi pacijent starosti od tri mjeseca s potvrđenim ospicama, dok su ostali različitih dobi, a najčešće oko dvije godine starosti.

- Kliničke slike kod pacijenata su iste kao i prije, a prate ih curenje iz nosa, bolovi u grlu i otežano gutanje, zatim malaksalost, gubitak apetita, osipi po tijelu, povišena temperatura, koja ide i iznad 40 stupnjeva. Kod većine hospitalizirane djece dominantne su upale pluća, dok su rjeđe komplikacije s upalom srednjeg uha - objašnjava Jahić. S druge strane, kada je riječ o hripavcu, koronavirusu, gripi te respiratornom sincicijskom virusu, epidemiološka situacija je nešto povoljnija. Hripavac, kao prije najdominantniji, u danima vikenda doživio je svoj takozvani vrhunac.

- Kod nas se ne bilježi povećan prijam djece u bolnicu. Trenutačno imamo hospitalizirano šestero djece sa zaušnjacima, a troje s potvrđenom dijagnozom gripe koju prati vrlo ozbiljna i komplicirana klinička slika te su na terapiji Tamifluom - kazala je šefica Klinike za dječje bolesti Lejla Osmančević. Zdravstveni djelatnici su s početkom epidemije ospica najavljivali moguće pogoršanje epidemiološke situacije s povratkom učenika u školske klupe.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije