Federalna ministrica okoliša i turizma

Pozder u Ljubuškom i Posušju: Prirodni i povijesni potencijali pokretač razvoja turizma

24.05.2024.
u 17:40

Federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder boravila je u petak u Ljubuškom i Posušju gdje je održala sastanke s dužnosnicima, ali i predstavnicima nevladinog sektora i gospodarstvenicima. Tom prigodom ministrica je razgovarala s predstavnicima Ljubuški Outdoor Festivala.

Ovaj festival je skup sportsko-rekreativnih aktivnosti kojim se povezuje i revitalizira kulturno-povijesna i prirodna baština duž natjecateljskih ruta u paraglidingu, trčanju, biciklizmu i trail stazama koje povezuje rijeku Trebižat i dva prirodna bisera, vodopade Kravicu i Koćušu. Ova ruta povezuje i nacionalne spomenike kulture, rimski vojni logor na Gračinama i tvrđavu hercega Stjepana Kosače koje predstavljaju posebno bogatstvo ovog festivala. Festival promovira sportski i zdrav način života u prirodnom okruženju.

- Ova inovativna manifestacija je dobar primjer kako se može poticati i promovirati razvoj aktivnog destinacijskog turizma. Ljubuški je odličan primjer da se to može i da se prirodni i povijesni potencijali mogu iskoristiti za turistički razvoj. Tisuću prijavljenih sudionika i sudionica, od kojih čak 400 dječaka i djevojčica, garant su da će o prirodi i njenoj zaštiti i promociji imati i ima tko mariti – rekla je ministrica Pozder.

Tijekom posjeta ministrica Pozder je razgovarala i s predstavnicima Hercegovačke udruge uljara i maslinara (HUUM), a tema sastanka bila je suradnja i projekti koji mogu dodatno potaknuti razvoj maslinarstva. Federalna ministrica je obišla i uspješnu uljaru Mikulić i njihov maslinik, te je izrazila zadovoljstvo što je broj nasada maslina u ovom dijelu naše države u stalnom porastu.

Također,  istaknuta je važnost promoviranja maslinovog ulja, njegove nutritivne i zdravstvene vrijednosti, a razgovarano je i o planiranim aktivnostima koje se odnose na zaštitu brenda hercegovačkih ulja koja su relativno nedavno ponovo zasjala na uljarskoj svjetskoj sceni, ali i dominiraju na natjecanjima.

Ministrica Pozder je boravila i u Posušju gdje se u Vladi Županije Zapadnohercegovačke sastala s ministrom prostornog uređenja, graditeljstva i zaštite okoliša Zvonimirom Širićem.

Na ovom sastanku je razgovarano o zakonskim inicijativama i projektima koji mogu poboljšati turizam i okoliš u lokalnim zajednicama u ovom dijelu Bosne i Hercegovine. Obišli su i gradski park ''Pluća grada'' u koji se kontinuirano ulaže i gdje se na skoro pet hektara borove šume smjestila i očuvala prava prirodna oaza, priopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije