srednjovjekovna manifestacija

FOTO Započela Stolačka tarča: Viteške borbe u srednjovjekovnom ozračju

Stolačka tarča
Foto: Fena
1/11
24.05.2024.
u 20:15

U ovogodišnjoj manifestaciji sudjeluju viteške skupine iz Mađarske, Slovenije, Hrvatske, kao i brojne druge

Deveto izdanje srednjovjekovne manifestacije ''Stolačka tarča'', koja brojnim posjetiteljima pruža priliku za doživjeti jedinstvenu atmosferu srednjovjekovnog doba, svečano je otvorena u petak poslijepodne.

Stolačka tarča prva je manifestacija takvoga tipa u Bosni i Hercegovini koja je na starom gradu Vidoškom u Stocu i ove godine okupila veliki broj domaćih i stranih posjetitelja te će u dva dana trajanja biti poprište viteških borbi i predstava.

Manifestaciju je otvorio gradonačelnik Stoca Stjepan Bošković, poželjevši posjetiteljima da uživaju u raznovrsnom programu koji uključuje viteške borbe, predstave, radionice, gastro ponudu te mnoge druge zanimljive aktivnosti.

Član organizacijskog tima i povijesne postrojbe vitezova hercega Stjepana Kosače Vlado Terkeš Feni je rekao kako iz godine u godinu raste broj posjetitelja ove manifestacije.

 

Stolačka tarča
1/10

 

Tako je ovu manifestaciju, prema broju prodanih ulaznica, prošle godine posjetilo pet tisuća posjetitelja, na što su organizatori ponosni.

- Sama manifestacija, i mi kao vitezovi, jako smo se posvetili očuvanju starog grada Vidoškog, što se vidi iz priloženog. Posjetitelji mogu uživati u lijepoj prirodi i okolišu. Stolačka tarča postala je brend u regiji, ljudi su čuli za nas i s oduševljenjem pričaju o manifestaciji - rekao je Terkeš.

On je naglasio kako, pored turističke i gospodarske, ova manifestacija prvenstveno ima funkciju očuvati kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu.

Kada je riječ o programu, organizatori su današnji dan uglavnom prilagodili djeci, organiziravši predstave, razne igre, školu mačevanja, vuče konopa, radionicu bacanja sjekire i drugo.

- Za subotu organiziramo streličarski turnir, radionicu keramike i bosančice i drugo. Oba dana pripremili smo specijalnu borbu za Hercegov grad, zatim vatreni show, nastup DJ-a, sokolarstvo sokolara Hanija Girgisa koji sa svojim dresiranim pticama čini akrobacije - otkrio je Terkeš.

Napomenuo je da u ovogodišnjoj manifestaciji sudjeluju viteške skupine iz Mađarske, Slovenije, Hrvatske, kao i brojne druge. Osim organiziranja ovog srednjovjekovnog sajma, Terkeš je rekao kako i sami sudjeluju u drugim manifestacijama koje se organiziraju izvan države.

- Naša postrojba često sudjeluje u sličnim manifestacijama, a godišnje imamo deset do petnaest gostovanja. Najčešće smo u Hrvatskoj, ali također putujemo u Rumunjsku, Srbiju... Trudimo se i radimo, a smatramo da je naš angažman vidljiv - zaključio je Terkeš.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije