OŠTRA PORUKA

Veleposlanstvo SAD: 'Razdruživanje' ne znači neovisnost nego kraj RS

24.05.2024.
u 10:57

Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država u BiH ocijenilo je danas neodgovornom i antidaytonskim djelovanjem izjavu predsjednika entiteta Republika Srpska Milorada Dodika da je Vlada RS donijela službenu odluku da predloži “razdruživanje” RS od Bosne i Hercegovine.

-Drugim riječima, to znači secesiju RS; to je opasno, neodgovorno, antidaytonsko djelovanje koje izlaže riziku teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter BiH. A to su ključni interesi SAD. Sjedinjene Države branit će ih i štititi, između ostalog, i pozivanjem na odgovornost onih koji ih izlažu riziku - upozorilo je u svojoj reakciji američko veleposlanstvo.

Kako je navelo dalje, Dodik i Vlada RS pokušali su objasniti ovu odluku skupinom laži i dezinformacija smišljenih da zaplaše javnost u RS kako bi krenula za njima ovim opasnim putem.

-Činjenice su jednostavne i jasne. Ne postoji međunarodna zavjera da se ukine RS, a Dodik ne može izdvojiti niti jednu jedinu izjavu ijednog američkog zvaničnika kojom se poziva na ukidanje RS. BiH nije unija dva entiteta. Kako izričito stoji u Daytonskom mirovnom sporazumu i Ustavu BiH, BiH je država nasljednica Republike Bosne i Hercegovine - podvlače iz Veleposlanstva SAD-a.

Poručuju kako Ustav BiH ne daje pravo na secesiju ili “razdruživanje” ni entitetima ni bilo kojoj nižoj administrativnoj jedinici. RS može postojati samo unutar BiH. Secesija ili “razdruživanje” RS ne znači neovisnost RS niti kraj BiH, nego znači kraj RS.

-Aktivnosti Dodika izlažu riziku budućnost unutar euro-atlantskih institucija koju građani BiH, uključujući RS, žele. Put koji on predlaže bi osigurao da građani RS, njihova djeca i unuci nemaju miran, prosperitetan život u demokraciji kakav zaslužuju - upozoravaju u saopćenju iz američkog veleposlanstva u BiH.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije