u 99. godini života

Preminula Olga Stoss: Humanitarka koja je pomagala BiH i Hrvatskoj

Olga Stoss
PIXSELL
24.05.2024.
u 07:26

Tijekom rata, Olga je prikupila više od milijun eura pomoći za Hrvatsku i BiH, njezin rad uključivao je pomoć djeci koja su ostala bez roditelja

Olga Stoss, poznata kao "majka prijateljstva" između Bad Homburga i Dubrovnika te počasna građanka oba grada, preminula je u 99. godini života. Prva Hrvatica koja je dobila njemački Križ za zasluge i prva žena koja je primila najvišu nagradu Njemačkog vatrogasnog saveza, ostavila je dubok trag svojim humanitarnim radom, piše Fenix magazin

Rođena 1924. godine u Zemunu, Stoss je nakon Drugog svjetskog rata s njemačkim suprugom pobjegla iz Jugoslavije u Bad Homburg. Preživjela je tragične gubitke sina i supruga, no unatoč tome, njezina humanitarna angažiranost nije jenjavala.

Tijekom Domovinskog rata, Olga je prikupila više od milijun eura pomoći za Hrvatsku i BiH. Njezin rad uključivao je pomoć djeci koja su ostala bez roditelja, te potporu institucijama poput dubrovačkog Doma za djecu "Maslina" i Dubrovačkim vatrogascima. Zahvaljujući njezinom trudu, Večernjakova domovnica preseljena je iz Frankfurta u Bad Homburg, gdje se održava već 17 godina.

Na posljednjem ispraćaju, gradonačelnici Bad Homburga i Dubrovnika, Alexander Hetjes i Mato Franković, izrazili su zahvalnost Olgi Stoss za njezin nesebični rad i doprinos prijateljstvu između gradova. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?