64. međunarodno Vojno hodočašće

FOTO Hodočasnici u Lourdesu slavili misu pred Špiljom ukazanja

hodočašće u Lourdes
Foto: KT
1/5
24.05.2024.
u 18:42

 

Hrvatski hodočasnici u Lourdesu sudionici 64. međunarodnog Vojnog hodočašća slavili misu pred Špiljom ukazanja.

Euharistiju je slavio vojni biskup iz Hrvatske mons. Jure Bogdan uz koncelebraciju vrhbosanskog nadbiskupa metropolite i apostolskog upravitelja Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tome Vukšića, generalnog vikara Vojnog ordinarijata u Hrvatskoj mons. Marka Mede, kancelara Vojnog ordinarijata u BiH don Josipa Tadića i još 20-tak svećenika, piše Nedjelja.ba

Biskup Bogdan u homiliji podsjetio je hodočasnike na posebnu važnost Špilje ukazanja te citirajući papu Benedikta XVI. koji je za svoga posjeta Lourdesu prigodom obilježavanja 150. obljetnice Gospinih ukazanja 14. rujna 2008. rekao kako je primarna zadaća lurdskoga svetišta "biti mjesto susreta s Bogom u molitvi i mjesto služenja braći, osobito za prihvat bolesnika, siromaha i svih onih koji trpe. Mons. Bogdan je posvijestio kako je papa Ratzinger tada napomenuo "kako na ovom mjestu Marija nam dolazi kao majka, uvijek dostupna za potrebe svoje djece". Biskup je istaknuo utješnost tih misli ističući "da nas sve Bog sve ljubi i da nikada, nikada nismo napušteni".

 

Foto: KT

 

"Svi znamo, naš je ljudski život prečesto izložen mnogim izazovima i poteškoćama koje nas pritišću, koje nas žaloste, koje nam uzrokuju i boli i jade. To je tako na ovom svijetu. On nije idila u kojoj živimo netaknuto i bez poteškoća. Više sliči areni u kojoj se iz dana u dan hrvamo i dobivamo udarce koji počesto prijete da nas do krajnosti poraze i onesposobe (...) No, u toj borbi nismo sami. Nikad nismo napušteni. Gospodin je s nama", rekao je biskup i okupljene vjernike pozvao da Bogu predaju sav svoj život, kako bi ga on mogao ispuniti i trajno ispuniti i trajno ga preobražavati snagom svoje milosti.

Na kraju homilije istaknuo je kako se posebnost toga mjesta sastoji upravo u tome što je ono mjesto i posebne Božje utjehe. "Zato rado i često u njega svake godine dolaze milijuni hodočasnika. Ona, Gospa, koja je, kako Crkva moli, pod križem Sinovima dok je trpjela najljuće boli, bila utješena nadom njegova uskrsnuća, tu utjehu baš ovdje, u Lourdesu, želi svojim majčinskim zagovorom kod svoga Sina i svima nama darovati, i tako nas utješiti", kazao je na kraju mons. Bogdan.

 

Foto: KT

 

Na sv. misi sudjelovalo je i službeno izaslanstvo BiH: zamjenik ministra obrane u BiH Slaven Galić, general-bojnik Tomo Kolenda i zapovjednik postroja Oružanih snaga BiH brigadir Goran Dujmović.

Nakon euharistije slavlja uslijedilo je zajedničko fotografiranje, te pobožnost križnoga puta koju su predvodili mons. Bogdan i mons. Vukšić. Potom je upriličeno paljenje bh. i hrvatske svijeće i to uz klape Sv. Juraj i Sv. Mihovil.

U popodnevnim satima upriličeno je pokorničko bogoslužje i ispovijed u crkvi sv. Bernardice koju je predvodio mons Jure Bogdan uz koncelebraciju 27 svećenika.

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije