Razne turbulencije uznemirile su tržište, troškovi su nastavili rasti, situacija je neizvjesna

Svjetski procesi i vrijeme utječu na kavu, cijena i u BiH rasla za 20 posto

storyeditor/2024-05-22/kava.jpg
Foto: Agencije
24.05.2024.
u 07:00

- Cijena šalice kave u kafićima porasla je u prosjeku za 10 - 15%, a mnogi ugostitelji ističu da su prisiljeni povećati cijene kako bi održali poslovanje - pokazuju podaci.

Početak je 19. stoljeća. Novi, treći po redu, američki predsjednik postaje Thomas Jefferson, jedan od osnivača Sjedinjenih Američkih Država, glavni autor Deklaracije o nezavisnosti. Amerikanci, od svog nastanka svjesni da se povijest piše odmah, a ne kad se rijetki mogu sjetiti što se nekad dogodilo, bilježe i riječi svog predsjednika koji je na vlasti bio od 1801. do 1809. Jedna od njegovih izjava bila je: Kava - najdraže piće civiliziranog svijeta.

Vodeći napitak

Prođe više od dva stoljeća, kava ostade vodeći napitak, nezaobilazni svjetski brend, nešto bez čega “ne znamo” započeti dan, potaknuti razgovor, razbuditi se, učiti, raditi, živjeti... Međutim, od romantizma dolazimo do realnosti jer se kava suočava s drastičnim poskupljenjem. U posljednjih godinu dana cijena kave porasla je za više od 20 posto, što je ozbiljan uteg i financijski teret za potrošače i ugostitelje. - Cijena šalice kave u kafićima porasla je u prosjeku za 10 - 15%, a mnogi ugostitelji ističu da su prisiljeni povećati cijene kako bi održali poslovanje. U nekim slučajevima, povećanje troškova sirovina i transporta prebacuje se na krajnje potrošače, što znači da bi ljubitelji kave mogli očekivati dodatna poskupljenja u nadolazećim mjesecima - pokazuju podaci. Kava je u kafićima danas dvije marke, u nekim “elitnijim” dijelovima i do pet maraka. Pola kilograma kave, popularni dar u vrećici u svim vremenima, danas je od 7 do 10 maraka. U jednom trgovačkom lancu pitamo jesu li udari na proračun kupaca realni. - Kava je burzovna roba i naravno da joj cijena ovisi o događanjima na svjetskoj razini te je rezultat očekivanja od tržišta u budućnosti. Vremenski uvjeti diktiraju situaciju jer, ako su oni loši, i prinos kave će biti lošiji. Međutim, situacija koja je teška nije bezizlazna i ne događa se zasad ništa epohalno. Opskrba je sigurno, a ako imamo i kavu koja košta 7 KM za pola kilograma ili 10, znači da imamo i razne prodavače koji će se uvijek nastojati približiti kupcima i neće dopustiti da cijena previše poraste te da omiljeni napitak postane nedostupan - ističu iz trgovačkog lanca, gdje smo zatražili komentar na aktualnu situaciju. U svjetskim okvirima kava je jedna od važnijih tema. - Globalno tržište i visoki troškovi energije čine ovaj topli napitak sve skupljim - navodi vodeći njemački prerađivač i distributer kave Tchibo. Ta hamburška tvrtka je početkom svibnja najavila da će morati “prilagoditi” cijene pržene kave: - Prošle godine mnogi su troškovi nastavili rasti, uključujući i sirovu kavu. Kako bismo nastavili našim kupcima nuditi kvalitetu na koju su navikli, sada se i mi moramo prilagoditi.

Postavljeno je pitanje i Gepi, jednom od najvećih europskih uvoznika hrane, o tome kakva je situacija, a oni su se požalili na pad prodaje koja je izazvala suzdržanost kupaca zbog inflacije. Negativan utjecaj imaju i visoke cijene sirovina za kavu i kakao, kao i rat u Ukrajini. Andrea Fütterer iz Gepe zabrinuta je zbog visokih cijena i fluktuacija na tržištu sirovina. Razlog za to su bolesti biljaka koje se javljaju prilikom uzgoja monokultura, ali i zbog klimatskih promjena koje sa sobom nose suše ili prekomjerne oborine, piše Deutsche Welle. Kako za DW objašnjavaju iz tvrtke Fairtrade International, rast cijena potiču nepovoljni vremenski uvjeti, posebno u jugoistočnoj Aziji i Južnoj Americi. To povećava strah od uskih grla u opskrbi.

Brazil pati

Fairtrade International priopćava: - Poremećena je ionako delikatna ravnoteža ponude i potražnje. Duge suše u Vijetnamu, glavnom proizvođaču kave robusta, naškodile su biljkama. Brazil, s druge strane, koji je glavni uzgajivač arabice, pati od jakih kiša koje utječu na prinose. Fairtrade zaključuje: - Klimatske neizvjesnosti, poremećaji na međunarodnim trgovinskim rutama i špekulativna priroda mnogih investicija stvorili su na tržištu kave pravu oluju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije