najduži tunel na Koridoru 5C

EU donira 3,5 milijuna eura za tehničku pomoć i pripremu gradnje tunela Prenj

24.05.2024.
u 16:17

Europska unija donirat će Autocestama Federacije Bosne i Hercegovine 3,5 milijuna eura. Vršitelj dužnosti direktora JP Autoceste FBiH Denis Lasić potpisat će s direktoricom Ureda Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u BiH Manuelom Naessl ugovor o grantu za tehničku pomoći kojim EU pruža financijsku podršku za pripremu, nabavku i implementaciju ugovora za izgradnju tunela Prenj.

Potpisivanju ugovora u svojstvu svjedoka ispred Izaslanstva EU u BiH nazočiti će Antonella Di Sandri, šefica Sekcije operacija za ekonomski razvoj, prirodne resurse, infrastrukturu.

Planirani rok za potpisivanje ugovora o izgradnji tunela Prenj je rujan ove godine, a rok za završetak projekta je kolovoz2030. godine.

Tunel Prenj će biti na dionici autoputa između Konjica i Mostara, bit će najduži tunel na Koridoru 5C, deveti najduži tunel u Evropi i 30. najduži tunel u svijetu. Preciznije, njegova dužina će iznositi 10,9 kilometara. Procjena je da će izgradnja koštati 400 milijuna eura te da će trajati šest godina.

Projekt izgradnje dionice tunel Prenj je u fazi evaluacije pretkvalifikacijske faze za odabir izvođača radova. Nije poznato tko će biti izvođač radova u ovom trenutku. To će biti poznato tek nakon što banka da suglasnost na kombinirano evaluacijsko izvješće druge faze tendera koja još nije ni započela, rekli su ranije iz Autocesta FBiH.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije