sastanaj

Stoltenberg s Plenkovićem u Zagrebu: Prekinuti ofanzivu u Siriji

AA
04.03.2020.
u 18:20

Generalni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg poručio je u srijedu u Zagrebu kako Assadov režim i Rusija moraju prekinuti ofanzivu u Siriji te kako se međunarodna zajednica mora pozabaviti uzrocima, odnosno da je neophodno doći do političkog rješenja krize i sukoba u Siriji, javlja Anadolu Agency (AA).

Stoltenberg se u okviru posjeta Hrvatskoj sastao danas u Zagrebu s premijerom Andrejem Plenkovićem, a nakon sastanka održana je konferencija za novinare.

Stoltenberg je istaknuo kako je tijekom sastanka bilo riječi o krizi u Siriji, odnosno njenom utjecaju na NATO saveznike i zemlje članice Europske unije.

"Složili smo se da je situacija veoma kompleksna, da je promjenjiva i ranjiva. Osudili smo bombardiranja od strane Assadovog režima i Rusije, koje je prouzročilo patnju civila", rekao je Stoltenberg.

Dodao je kako je Grčka također znatno pogođena trenutnom situacijom te podsjetio da je nedavno razgovarao s grčkim premijerom (Kyriakos) Mitsotakisom. Grčka, prema riječima Stoltenberga, nosi veliki teret.

"Izazovi migracija su izazovi koje svi dijelimo i zbog toga trebamo zajedno doći do rješenja. NATO ima trupe u Egejskom moru, ali međunarodna zajednica se mora pozabaviti uzrocima ove krize, moramo doći do političkog rješenja krize i sukoba u Siriji, Assadov režim i Rusija moraju prekinuti ofanzivu, poštivati međunarodno pravo i truditi se pronaći mirno rješenje", rekao je Stoltenberg.

Osvrnuvši se i na sigurnosnu situaciju na Zapadnom Balkanu, Stoltenberg je istaknuo kako je NATO posvećen stabilnosti i sigurnosti regije te da Hrvatska u tome ima značajnu ulogu.

"Vi (Hrvatska) ste veliki borac NATO-ove politike, cijenimo vašu političku podršku pristupanju Sjeverne Makedonije. Ovaj proces je u tijeku i narednih tjedana ćemo poželjeti dobrodošlicu Sjevernoj Makedoniji kao 30. članici NATO-a", rekao je Stoltenberg.

Uputio je čestitke Hrvatskoj povodom predsjedavanja Europskom unijom, te dodao:

"Sigurnosni izazovi s kojima se suočavamo su previše kompleksni da se jedna država ili organizacija suoče s njima. Zato je značajno da nastavimo jačati suradnju između NATO i EU".

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije