anketa

Njemačke kompanije očekuju stagnaciju gospodarstva u ovoj godini

GOSPODARSTVO
24.05.2024.
u 18:34

Njemačko gospodarstvo koči slaba domaća potražnja, a probleme mu zadaju i visoki troškovi energije i manjak kvalificiranih radnika, ugrožavajući konkurentnost, upozorili su poslovni čelnici u istraživanju Udruge njemačkih industrijskih i trgovinskih komora (DIHK).

Gospodarska aktivnost ne slabi, ali ni ne jača, rekao je izvršni direktor DIHK-a Martin Wansleben na predstavljanju rezultata istraživanja u četvrtak u Berlinu.

Prema istraživanju, tek nešto manje od 30 posto kompanija trenutnu poslovnu klimu smatra pozitivnom, a više od 25 posto lošom.

Više od polovine kompanija brinu kontinuirani voski troškovi energije i sirovina, manjak kvalificirane radne snage i troškovi rada, navode autori istraživanja.

"To pokazuje da je konkurentnost brojnih kompanija i Njemačke u cjelini trenutno pod velikim pritiskom", konstatira direktor udruge Martin Wansleben

"Izjalovile su se nade iz proteklih mjeseci da bi motor domaćih poduzeća mogli biti dobro poslovanje u inozemstvu ili oporavak domaće potražnje", zaključio je dužnosnik DIHK-a. "Dogodilo se upravo suprotno: gospodarstvo i dalje koče slaba domaća potražnja i veliki strukturni izazovi", naglasio je.

Samo četvrtina anketiranih tvrtki planira veća ulaganja i stručnjak udruge upozorava na "alarmantne naznake postupne deindustrijalizacije".

DIHK u ovoj godini predviđa stagnaciju gospodarstva, a vlada i vodeći ekonomski instituti u najboljem slučaju tek marginalni rast.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije