međunarodna tržišta

Cijene nafte iznad 81 dolar, trgovci važu potražnju

nafta
24.05.2024.
u 19:51

Cijene nafte zadržale su se u petak na međunarodnim tržištima iznad 81 dolar budući da trgovci važu naznake jačanja potražnje na pragu ljetne sezone vožnje u SAD-u i pojačani oprez američke središnje banke pri razmatranju troškova zaduživanja.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila gotovo nepromijenjena u odnosu na jučerašnje zatvaranje trgovine i iznosila je 81,37 dolara. Značajnijih promjena nije bilo ni na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 76,85 dolara.

Trgovce je ovaj tjedan zabrinuo zapisnik sa sjednice odbora za monetarnu politiku američke središnje banke zbog izjava nekih dužnosnika da bi bili spremni i podići troškove zaduživanja ako inflacija ponovo ojača. No, predsjednik Fed-a Jerome Powell i drugi dužnosnici izjavili su naknadno da su šanse za takav ishod vrlo male. 

Viši troškovi zaduživanja koče gospodarsku aktivnost i potražnju za energentima.

Protuteža signalima iz Feda bile su naznake jačanja potražnje za benzinom u SAD-u uoči prazničnog vikenda. Dan sjećanja na pale američke vojnika označava početak sezone vožnje u SAD-u. 

Potražnja za benzinom dosegnula je prošli tjedan najvišu razinu od studenog, objavilo je u srijedu ministarstvo energetike, što je poduprlo cijene nafte budući da američki vozači čine otprilike desetinu svjetske naftne potražnje i predstojeća sezona vožnje stup je njezinog oporavka, napisali su u bilješci analitičari ANZ-a.

Pozornost se sada preusmjerava na sastanak vodećih proizvođača iz Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i skupine njezinih saveznika na kojem bi se trebalo odlučivati o opskrbi. OPEC+ trenutno smanjuje isporuke za 2,2 milijuna barela dnevno kako bi stabilizirao cijene.

OPEC je odvojeno izvijestio da je u četvrtak barel košarice nafte njegovih članica pojeftinio 86 centi, na 82,41 dolar.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije