TEHERAN

Iran: Nema znakova da je helikopter iranskog predsjednika oboren

24.05.2024.
u 15:27

U preliminarnom izvješću iranske vojske piše da dosad nisu pronađeni dokazi o ubojstvu ili napadu u padu helikoptera u kojemu je poginuo predsjednik Ebrahim Raisi, izvijestili su državni mediji u petak.

Raisi, tvrdolinijaš kojeg se smatralo potencijalnim nasljednikom vrhovnog vođe ajatolaha Alija Hameneija, poginuo je kada se njegov helikopter u ponedjeljak srušio po lošem vremenu u planinama blizu azerbajdžanske granice.

"Znakovi koji bi ukazivali na pucnjavu ili nešto slično nisu uočeni u olupini helikoptera (koji se) srušio u području na velikoj nadmorskoj visini i zapalio", navodi se u izvješću koje je objavio glavni stožer oružanih snaga.

"Ništa sumnjivo nije uočeno u razgovorima kontrolnog tornja s posadom leta", dodaje se. Više detalja bit će objavljeno u nastavku istrage, stoji u izvješću.

Raisi je pokopan u šijitskome muslimanskom svetom gradu Mašadu u četvrtak, četiri dana nakon nesreće u kojoj su također poginuli ministar vanjskih poslova Hosein Amirabdolahian i još šest osoba.

Stručnjaci kažu da Iran ima loše sigurnosne mjere u zračnom prometu i da su česte nesreće, a u mnogima se radi o zrakoplovima američke proizvodnje kupljenim prije islamske revolucije 1979. godine.

Teheran kaže da zbog američkih sankcija dugo nije mogao kupovati nove zrakoplove niti rezervne dijelove sa zapada.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije