Reforma zakona stupa na snagu 27. lipnja

Kako steći njemačko državljanstvo za tri godine, te koja pravila vrijede za djecu stranaca rođenu u Njemačkoj

njemačka granica
Spiegel Online
24.05.2024.
u 20:54

Otprilike 5,3 milijuna stranaca živi u Njemačkoj više od 10 godina, a da nisu njemački državljani – novi Zakon o državljanstvu iz 2024. (StAG 2024) njima otvara nove mogućnosti.

Njemački Bundestag izglasao je opsežnu izmjenu zakona o stjecanju njemačkog državljanstva. Konačni zakon stupa na snagu 27. lipnja 2024.

Reforma njemačkog zakona o državljanstvu stupit će na snagu 27. lipnja 2024. godine. Zakonodavac se odlučio na opsežne promjene, pri čemu valja istaknuti dvije ključne točke.

Reformom će se skratiti razdoblje boravka u Njemačkoj koje je inače potrebno za naturalizaciju sa sadašnjih 8 na 5 godina. Osim toga, Njemačka će općenito prihvatiti višestruko državljanstvo (dvojno državljanstvo) u budućnosti, piše Fenix-magazin.

Podnositelji zahtjeva ubuduće se više neće morati odreći državljanstva zemlje porijekla.

Nadležna tijela za naturalizaciju u okružnom uredu mole građane da ne podnose nikakve upite ili zahtjeve prije nego što promjene stupe na snagu.

Otprilike 5,3 milijuna stranaca živi u Njemačkoj više od 10 godina, a da nisu njemački državljani – novi Zakon o državljanstvu iz 2024. (StAG 2024) njima otvara nove mogućnosti.

Kraći rok naturalizacije

U većini slučajeva novi propisi olakšavaju naturalizaciju – ali mogu i postrožiti stvari. Ovo je također važno za tekuće postupke naturalizacije.

U pravilu se računa pravna situacija u trenutku naturalizacije, a ne pravna situacija u trenutku podnošenja zahtjeva.

Skraćena razdoblja naturalizacije

Prije je standardna naturalizacija bila moguća nakon 8 godina ili, u slučaju posebne integracije, nakon 6 ili 7 godina (članak 10. stavak 3. StAG). Ta su razdoblja sada skraćena na 3 ili 5 godina.

Ubuduće će imigranti s posebnim integracijskim postignućima moći dobiti njemačko državljanstvo nakon samo tri godine. Ta postignuća uključuju profesionalni i akademski uspjeh kao i građanski angažman.

Dvojno državljanstvo

Prije se obično moralo odreći starog državljanstva nakon naturalizacije. Izuzeci su bili rijetki. Ako su njemački državljani htjeli prihvatiti državljanstvo druge države, gubili su njemačko državljanstvo ako prethodno nisu podnijeli zahtjev za takozvanu dozvolu zadržavanja državljanstva. Ti će propisi sada biti izbrisani bez zamjene. Dvojno državljanstvo sada je moguće.

Djeca rođena u Njemačkoj od roditelja stranaca

Ako je barem jedan strani roditelj legalno boravio na saveznom teritoriju više od 5 godina, djeca rođena u Njemačkoj ubuduće će dobiti njemačko državljanstvo.

Ali budite oprezni: ova se uredba ne primjenjuje retroaktivno na djecu koja su rođena na saveznom teritoriju prije stupanja na snagu novog zakona.

Novi propisi za takozvanu “generaciju gostujućih radnika” i ugovorne radnike DDR-a

Ubuduće stariji stranci iz takozvane generacije gostujućih radnika koji žive na saveznom teritoriju od 1974. ili bivši ugovorni radnici DDR-a neće morati priložiti dokaz o pismenom ispitu njemačkog jezika i mogu se naturalizirati bez pismenog ispita naturalizacije. Strogi zahtjevi za osiguranje života također će biti smanjeni za ove podnositelje zahtjeva.

Sredstava za život

Ovdje novi zakon predviđa strože propise u odnosu na prethodne propise. Naturalizacija je sada moguća samo u nekoliko iznimaka ako se ne možete uzdržavati iz vlastitih sredstava.

Osobe s niskim primanjima, zaposlenici na malim poslovima, starije i bolesne osobe stoga će teže ispuniti uvjete za naturalizaciju.

Pretrpani uredi, duga čekanja

Iako obrada zahtjeva za naturalizaciju statistički traje samo oko 6 sati, čekanje od 2-3 godine između zahtjeva i naturalizacije nažalost nije neuobičajeno u Njemačkoj.

Novi zakon o državljanstvu proširuje krug onih koji ispunjavaju uvjete i stoga će dovesti do više zahtjeva za naturalizaciju u kratkom i srednjem roku.

Ako općinske vlasti za državljanstvo ne rasporede više osoblja, vrijeme čekanja će se vjerojatno nastaviti povećavati.

Pogođeni kojima je hitno potrebno njemačko državljanstvo tada se moraju obratiti sudu, navode njemački mediji.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije