16. Večernjakov pečat

Od ovogodišnjih govornika na Pečatu puno se očekuje

11.04.2016., Mostar, BiH - Svecana dodjela nagrade 15. Vecernjakov pecat pod motom Mostovi Europe, sto simbolizira europsko zajednistvo i raznolikost, u Hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosaca. Predsjednik Hrvatskog sabora Zeljko Reiner urucio je Enisu Besla
21.04.2017.
u 07:00

Odbrojavanje do Večernjakova pečata je počelo. Osobe godine do sada bili su Mijo Brajković, Vinko Puljić, Dragan Čović, Emir Kabil, Ivan Ljubičić, Milorad Dodik, Miroslav Lajčák, Ante Kvesić, Halid Bešlić, Franjo Rajković, Lukrecija Mamić, Sejdić i Finci, pape Franjo i Benedikt XVI., Husejn Smajić i Enis Bešlagić, a za manje od mjesec dana doznat ćemo tko je 16. laureat jedne od najprestižnijih manifestacija u BiH i okruženju posljednjih godina. Večernjakov pečat do sada su u svojim rukama imali brojni uglednici iz svijeta gospodarstva, kulture, sporta, politike, religije, znanosti, kao i oni koji su se iskazali humanošću ili nesvakidašnjim pothvatom i uspjehom u protekloj godini. Ono što je posebno obilježje Večernjakova pečata posljednjih godina su pobjednički govori. I danas se govor poznatog glumca Enisa Bešlagića rado citira, a poruka jubilarnog, 15. laureata glasila je: “Neka rata više nikad ne bude”.

U BiH žive predivni ljudi

- Ja ću govoriti jezikom koji razumijemo. Ovo je jedan put koji vodim od kada sam završio Akademiju i odlučio da ne želim biti županijski ni federalni glumac, nego da želim raditi na prostorima na kojima me ljudi razumiju jer nemam oraha u džepu. Na tom putu nisam imao osiguranja, securityje, nisam imao neke moćnike, obični građanin koji krene iz Tešnja u Sarajevo, iz Sarajeva u Ljubljanju, iz Ljubljane u Zagreb, iz Zagreba u Beograd i objašnjava da je Bosanac i Hercegovac, a oni meni kažu da to ne postoji. Ja, naravno, pokušavam objasniti 12 godina da ima Bosne i Hercegovine, da tu žive predivni ljudi! Večernjakov pečat je dokaz da se sami možemo organizirati, da nam ne trebaju stranci da nas sastave po nekim vilama da donosimo zakone. Narod mora znati da se vi političari družite jer o vašim odnosima ovise njihovi privatni odnosi! Molim vas da rata više nikad ne bude ovdje, svi smo odgovorni, kazao je, između ostalog, Bešlagić i oduševio publiku. Posebno upečatljiv bio je i govor Billa Clintona, bivšeg američkog predsjednika, na Večernjakovu pečatu. - Kao predsjednik, znao sam da Sjedinjene Američke Države moraju učiniti nešto kako bi pomogle u zaustavljanju rata i krvoprolića u BiH. Daytonski sporazum pomogao je da se donese mir u zemlju. Iznimno cijenim to što Bosna i Hercegovina ostaje privržena izgradnji stabilne demokratske napredne države u srcu Europe. Integracija u Europsku uniju i NATO ojačat će temelje te izgradnje, rekao je na Večernjakovu pečatu Bill Clinton, bivši predsjednik SAD-­a.

Izbor kandidata

I ove godine mnogi s nestrpljenjem očekuju što će reći oni koji će primiti u ruke svoj pečat 18. svibnja ove godine u Mostaru na 16. manifestaciji. A prije toga očekuju se imena i prezimena 150 onih koji su ušli u završnicu. Tijekom cijele godine Ocjenjivački sud i Organizacijski odbor Večernjakova pečata radili su na tome da pronađu najbolje kandidate, one koji su se u prošloj godini istaknuli određenim uspjehom i one koji to u kontinuitetu čine već godinama. Tisuće sati utrošene su na njihov izbor, stoga onaj tko bude među 150 kandidata može biti uistinu ponosan na svoj rad.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije