22. Večernjakov pečat

Pečat za kulturu i scenu obitelji Bukvić, a za umjetnika Goranu Bogdanu, "hrvatskom Brandu"

27.05.2023.
u 18:08

Umjetnost je nešto po čemu prepoznaju Bosnu i Hercegovinu i Republiku Hrvatsku. Mnogi glumci, televizijske i filmske zvijezde rade s obiju strana granice. Pečat za umjetnika godine dodijelio je Belmin Karamehmedović, generalni direktor Radiotelevizije Bosne i Hercegovine, a otišao je u ruke "hercegovačkom Marlonu Brandu" - Goranu Bogdanu. Umjetnik je to iznimnih filmskih dostignuća u regiji i svijetu. Nakon serije "Fargo", životne uloge u filmu "Otac", s novim filmskim hitom "Daleko" Gogo je postao planetarno popularan i srušio rekorde gledanosti. Uz glumu, poznat je i po svom društvenom angažmanu te po tomu da ne zaboravlja rodni grad. U svom rodnom Širokom Brijegu pokrenuo je West Herzegowina Fest.

Prave ruke

- Nije nikakva fraza ni kurtoazija, uistinu mi je veliko zadovoljstvo što umjetnikom godine mogu proglasiti umjetnika koji se ubraja u samu kremu posla kojim se bavi na ovim prostorima, ali i šire. Glumca koji svakom svojom novom ulogom oduševljava najširi auditorij i mislim kako će se svi složiti da nema nikakvih dvojbi kako ova nagrada ide u prave ruke - dragom Goranu Bogdanu - kazao je prigodom uručenja nagrade Karamehmedović.

Nakon toga gledateljstvu se obratio i sam dobitnik nagrade, ne skrivajući zadovoljstvo.

- Hvala Večernjem listu, hvala svim čitateljima i velika mi je čast što sam dio ovakve ekipe, ekipe koja slavi izvrsnost, kvalitetu i dobrotu. Nadam se da ću i ja i svi mi u svojim budućim djelovanjima nastaviti u ova tmurna, često siva vremena, donositi što više svjetlosti kroz svoj rad. Hvala vam od srca - poručio je Bogdan.

Njegov film "Daleko" bio je najgledaniji na svijetu 10. ožujka, što je velika stvar.

- Javljali su mi se ljudi iz cijeloga svijeta. Nije to samo obična, romantična komedija već ima i nešto dublje, nešto što dira ljude - ističe glumac. Ovaj Netflixov film sniman je većim dijelom u Hrvatskoj, na otoku Šolti.

A u Zagrebu je, u studiju HRT-a Dražen Klarić, glavni urednik Večernjeg lista, proglasio pobjednike u kategoriji "Kultura i scena". Nagradu su dobili Amir, Aida, Amar i Aman Bukvić za film "Djeca sa CNN-a". Glumac i dramatičar Amir Bukvić napisao je tekst za potresnu predstavu koja je dobila i ekranizaciju. Redateljica, njegova nagrađivana kći Aida, odlučila ga je pretvoriti u film.

Glavnu ulogu u njemu igra Amirov sin i Aidin brat Amar, a filmsku rolu upisao je njegov sin Aman. Film priča o dječaku koji je preživio Srebrenicu i djevojčici koja je preživjela ratne strahote Vukovara.

Vukovar i Srebrenica

- Zahvalila bih uime cijele obitelji, kao i uime cijele ekipe koja je stvarala ovaj film. Mi smo svi bili jedna velika obitelj. Prije svih, tu bih htjela zahvaliti našim producentima i suborcima - Kreativnoj de kulturi i Panglasu iz Sarajeva i drago nam je što je, evo, godinu dana nakon premjere filma, naš trud prepoznat, kao i poruka samoga filma. Film smo radili iz potrebe da neke stvari sklonimo iz zaborava, da njegujemo kulturu sjećanja, ne kako bismo živjeli u prošlosti, nego kako bismo osigurali ljepšu sadašnjost i budućnost za našu djecu. Hvala vam još jedanput - kazala je tom prigodom Aida Bukvić.

Glavni glumac Amar Bukvić priznaje kako je cijela priča nastala od snimki koje su vidjeli u emisiji "Nedjeljom u 2" kod Aleksandra Stankovića.

- Bila je nedjelja i u emisiji su se prvi put pojavile snimke ubijanja mladih Srebreničana, a poslije su te snimke, koje su snimali oni koji su ih ubijali, preplavile cijeli svijet. Cijela naša mala obitelj bila je te nedjelje na okupu i ostala u čudu, ne vjerujući onome što je vidjela. I samo smo zašutjeli. A onda sam pogledao u oca i rekao - moramo nešto učiniti - kazao je Amar. I tako je krenulo, Amir Bukvić ubrzo je počeo pisati dramu te povremeno njemu i Aidi čitao napisano i tražio savjete i rješenja kada bi zastao. Stoga su, kaže Amar, od početka u tom projektu zajedno.

- Pisati dramu o stvarnim događajima u kojima oni koji ubijaju snimaju to što rade te poslije nekog vremena pisati i o žrtvama koje gledaju kako im ubijaju najmilije, to je za pisca veliki izazov i obveza da ostane u okvirima dokumentarnog stvarajući žive likove - ispričao je za Večernji list Amir Bukvić, koji je dramu završio u nekoliko mjeseci. •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije