podršci radnicima

Dodatni novac od države od ovog mjeseca: Radnici u Njemačkoj trebaju ovo znati

radnici
23.04.2024.
u 19:02

Savezna vlada u Njemačkoj želi podržati daljnje usavršavanje radnika s oko 3,3 milijarde eura. To je omogućeno promjenom zakona.

Posebno sufinanciranje od travnja 2024. namijenjeno je podršci radnicima u daljnjem stručnom osposobljavanju. Ministarstvo rada u Njemačkoj objavilo je da je razlog strukturna promjena u njemačkom gospodarstvu, piše Fenix-magazin.

Takozvani dodatak na kvalifikaciju stupa na snagu kao zamjena za plaću od 1. travnja 2024. godine. Što to konkretno znači za radnike?

Radnici dobivaju novac za daljnje usavršavanje

Što je dodatak za kvalifikaciju? Radnici od Agencije za zapošljavanje umjesto plaće dobivaju novac za vrijeme dok se usavršavaju. Dakle, ne radi se o dodatnom plaćanju, jer radnici ne primaju nikakvu plaću od poslodavca tijekom daljnjeg školovanja. Dodatak za kvalifikaciju dio je prilagodbe Zakona o osposobljavanju i dodatnom obrazovanju koji je stupio na snagu 1. travnja, javljaju njemački mediji.

Dodatak na stručnu spremu radnicima se isplaćuje u iznosu od 60 posto njihove neto plaće. Za radnike s djecom stopa se povećava na 67 posto.

“Poslodavci naravno mogu povećati iznos ako žele”, rečeno je iz Savezne agencije za zapošljavanje.

Dodatak za kvalifikaciju od 1. travnja

Pozadina financiranja je strukturna promjena, što znači da se u nekim sektorima mijenjaju područja odgovornosti. “Na primjer, kada se tvrtka prebaci s ručne proizvodnje na proizvodnju uz pomoć računala”, objašnjava stručnjak. “Radnicima je tada potrebna daljnja obuka, inače ne mogu nastaviti raditi za tvrtku.”

Potpore će se financirati iz proračuna Zavoda za zapošljavanje i iznosit će oko 3,3 milijarde eura u 2024. godini, navode iz Ministarstva. Sukladno tome lokalne agencije za zapošljavanje odlučuju o namjeni korištenja sredstava. Nacrt Zakona o osposobljavanju i usavršavanju predvidio je dodatne godišnje troškove zbog novca za kvalifikacije do 360 milijuna eura.

Dodatak na kvalifikaciju kao zamjena za plaću: Tko ima pravo na njega?

Poslodavci se mogu prijaviti za financiranje ove mjere online – pod uvjetom da je velik dio njihove radne snage treba usavršavanje, objašnjava Agencija za zapošljavanje. Točnije, mora biti 20 posto za tvrtke s najmanje 250 zaposlenih i 10 posto za manje zaposlenih. Potreba za kvalifikacijom također mora biti evidentirana u propisu koji se odnosi na poduzeće ili kolektivnom ugovoru. Ako ima manje od deset zaposlenih, dovoljna je pismena izjava tvrtke, navode njemački mediji.

Ne postoji ograničenje dodatka za kvalifikaciju na određeno područje primjene, budući da kvalificiranih radnika nedostaje u gotovo svim sektorima i tvrtkama.

Prema riječima glasnogovornice BMAS-a, uz automobilsku industriju i industriju njezinih dobavljača, energetski intenzivna područja poput proizvodnje stakla i keramike, obrade kamena i zemlje, proizvodnje kemijskih proizvoda ili proizvodnje i obrade metala također bi trebali biti dio projekta.

“Ali, nije samo industrija pogođena”, naglašava glasnogovornica. Također postoje značajne strukturne promjene u izdavačkoj industriji, bankarstvu, osiguranju i maloprodaji, primjerice, zbog digitalizacije.

Daljnje usavršavanje mora obuhvaćati više od 120 sati

Ipak, postoje smjernice pri odabiru daljnjeg usavršavanja. Osnovni uvjet trebao bi biti da strukovno osposobljavanje traje više od 120 sati. Prema Agenciji za zapošljavanje, obuka se može završiti i izvanredno. Obrazovna ustanova koja nudi daljnje usavršavanje također mora biti certificirana za financiranje.

Osim toga, postoji zahtjev da sadržaj učenja “nadilazi samo kratkoročnu obuku vezanu uz posao”, navodi Agencija. Na primjer, obuka za softver specifičan za jednu tvrtku ne može se sufinancirati.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?