Šef Izaslanstva i posebni predstavnik EU u BiH, jedan od triju dobitnika Večernjakova pečata za Osobu godine

Johann Sattler: EU je najznačajniji svjetski mirovni projekt. I svi zajedno moramo raditi kako bi ovaj projekt uključio i BiH

26.05.2023.
u 21:47

Ovu nagradu želio bih posvetiti svima onima u ovoj zemlji koji nikada nisu izgubili vjeru u našu zajedničku europsku budućnost i koji svakodnevno rade na tome da BiH bude bolje mjesto

Johann Sattler, šef Izaslanstva i posebni predstavnik EU u BiH, jedan od triju dobitnika Večernjakova pečata za Osobu godine, kao jedan od triju euroatlantskih lobista za BiH, dobitnika Večernjakova pečata za Osobu godine 2022. obratio se auditoriju iz studija A BHRT-a u Sarajevu:

- Od srca se zahvaljujem gospodinu Pavkoviću i timu Večernjeg lista na ukazanoj časti. Prošlogodišnja dodjela kandidacijskog statusa je bila značajna prekretnica za Bosnu i Hercegovinu. Tom prigodom jasno je istaknuto da je kandidacijski status, prije svega, potvrda europskih težnji divnih ljudi Bosne i Hercegovine. Stoga bih ovu nagradu želio posvetiti svima onima u ovoj zemlji koji nikada nisu izgubili vjeru u našu zajedničku europsku budućnost i koji svakodnevno rade na tome da BiH bude bolje mjesto. Ovo je nagrada školarcima iz Jajca i Travnika, koji rade na prevladavanju razlika i koji su nam nedavno, tijekom obilježavanja Dana Europe, ponosno pokazali svoj grad i priredili koncert s izvanrednim talentom i strašću. Za stotine studenata s osam javnih sveučilišta od Mostara do Tuzle, od Banje Luke do Bihaća i Sarajeva koje sam upoznao proteklih mjeseci – sudionike programa "Gen Change“, koji su se iznimno aktivno uključili u diskusije o svojoj budućnosti.

Za različite ljude koji su se proteklih godina okupljali u Mostaru kako bi uživali na Open City festivalu. A još više za one koji su se zalagali za istinski otvoreni Grad Mostar i sve one koji grade mostove preko podjela u Bosni i Hercegovini. Zahvalan sam što smo "Mostarskim sporazumom" iz 2020. godine mogli zajedno sa Sjedinjenim Državama dati svoj doprinos izgradnji dodatnih mostova. Nagradu posvećujem poduzetnicima, koji svoje vrijeme ulažu u otvaranje prijeko potrebnih radnih mjesta i rast u BiH. Aktivistima civilnog društva, koji, u borbi za svoja prava, ne prihvaćaju "ne". Svima onima koji se ističu – a takvih je u BiH mnogo – u svojim oblastima - u sportu, umjetnosti, glazbi, znanosti i svim drugim oblastima koje obogaćuju život u ovoj čudesnoj zemlji. Ova nagrada je za sve koji su sanjali o budućnosti u kojoj mogu putovati, studirati i raditi bilo gdje na našem kontinentu, a koji žele privući najbolje iz Europe da investiraju ovdje.

Ali, iznad svega, ovo je nagrada koju posvećujem svima onima koji su posvećeni mirnoj, prosperitetnoj, stabilnoj, europskoj budućnosti. Europska unija najznačajniji je svjetski mirovni projekt. I svi zajedno moramo raditi kako bismo osigurali da ovaj projekt uključuje i Bosnu i Hercegovinu. Hvala.

ŽIVJELA EUROPSKA BOSNA I HERCEGOVINA! 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije