PREDAO LISTE ZA EU IZBORE

Plenković: 'Žao mi je oporbe koja se koprca u deluziji da će sastaviti Vladu'

Andrej Plenković
Luka Batelic/PIXSELL
23.04.2024.
u 19:12

Razgovori se vode, imali smo slične situacije u prethodnom sazivu sabora kada smo imali partnere koji su podržavali Vladu, imamo puno iskustva u vođenju pregovora - kazao je Plenković

Danas je posljednji dan na koji stranke mogu predati kandidacijske liste za izbore za Europski parlament. Brojne su stranke odlučile čekati "zadnji tren" pa je danas u Državnom izbornom povjerenstvu bila poprilična gužva. Svoje liste predao je i HDZ, a tom prilikom predsjednik stranke i nositelj liste za europske izbore premijer Andrej Plenković dao je kratku izjavu za medije.

- Dvanaest izrazito jakih kandidatkinja u kandidata koji će predstaviti sve točke našeg programa i u EU parlamentu biti oni koji će zastupati hrvatske interese na temelju iskustva i znanja. Vjerujem da će lista biti pobjednička kao i sve naše liste do sada. Očekujemo više potpore birača i više mandata nego zadnji put. To će biti koliko god treba, do 12. - najavio je Plenković, nasmijavši okupljene novinare.

- Očekujemo uvjerljiv rezultat s obzirom na sva postignuća u posljednjih nekoliko godina. Želimo pokazati da predvodimo EU politiku u Hrvatskoj. Ostvarili smo strateške interese u proteklom mandatu, doveli Hrvatsku u Schengen, u eurozonu, u ovo doba za dvije godine bit ćemo članica OECD-a... - ponovio je uspjehe Vlade.

 

Kazao je kako su pregovori cijelo vrijeme u tijeku i da je HDZ kao relativni pobjednik izbora u poziciji pristupiti sastavljanju parlamentarne većine, naglasivši da Hrvatskoj treba stabilnost.

- Sigurno ćemo razgovarati s DP-om, oni su dobili respektabilan broj mandata. Razgovaramo i sa svim predstavnicima nacionalnih manjina, i sa svim predstavnicima liberalnih stranaka - IDS, Matija Posavac, s gospodinom Zurovcem, sa svima s kojima ima smisla razgovarati. Vladu će sastaviti pobjednici a ne gubitnici - istaknuo je.

Plenković je na pitanje o tome kako pomiriti razlike poput onih između Domovinskog pokreta i SDSS-a odgovorio da se sve može dogovoriti ako postoji konsenzus programskih načela, u čemu HDZ ima puno iskustva.

- Razgovori se vode, imali smo slične situacije u prethodnom sazivu sabora kada smo imali partnere koji su podržavali Vladu, imamo puno iskustva u vođenju pregovora. Moram reći da mi je žao kolega iz oporbe koje se koprcaju u deluziji da će oni sastaviti Vladu - kazao je.

Što se tiče deratifikacije Istanbulske konvencije, za što se zalaže Domovinski pokret, Plenković je komentirao da to "nije realno".

- Kada se govori o zaštiti žena i djece od nasilja u obitelji, to je važan instrument Vijeća Europe. Riješili smo i dilemu rodne ideologije i naše su pozicije jasne. Ta je tema apsolvirana - zaključio je.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije