novi europski Plana za zapadni Balkan

Suočen s poremećajima, EU želi ojačati konkurentnost, BiH bi mogla biti država u koju će prebacivati tvornice

storyeditor/2024-04-22/radnici.jpg
23.04.2024.
u 21:30

Iako BiH nije članica Unije, tijesno je vezana uz nju zbog činjenice da je kandidat koji uskoro treba započeti pregovore, a uskoro će postati i dio novog europskog Plana za zapadni Balkan

Prošlotjedni izvanredni summit Europske unije, koji je kao temu imao i donošenje novog europskog dogovora o konkurentnosti, koji pak uvažava novu geopolitičku stvarnost te poziva na ojačavanje dugoročne konkurentnosti, prosperiteta i vodstva na globalnoj pozornici, mogao bi imati i neizravne pozitivne posljedice na bh. ekonomiju, piše Večernji list BiH.

Iako BiH nije članica Unije, tijesno je vezana uz nju zbog činjenice da je kandidat koji uskoro treba započeti pregovore, a uskoro će postati i dio novog europskog Plana za zapadni Balkan. Kad se uzime u obzir činjenica da Unija očito traži geografski bliža područja za ekonomsku suradnju, a što je posljedica poremećenih lanaca opskrbe, BiH bi se mogla nametnuti kao zemlja koja će, zbog svojih relativno niskih poreza, obrazovane radne snage, ali nižih troškova rada, biti područje na koje će se isplatiti ulagati otvaranjem novih proizvodnih pogona.

Niz prednosti

Podsjećamo, jedna od najvećih komparativnih prednosti BiH ogleda se u niskim stopama poreza na dohodak, koji je u Federaciji 10% od neto plaće (u skladu s bruto modelom), a u Republici Srpskoj 8% od neto plaće (u skladu s bruto modelom). Tomu svakako treba dodati i relativno niske cijene energije, kao i stopu poreza na dobit, koja u Federaciji, Republici Srpskoj i Distriktu Brčko iznosi 10 posto. No, prepreke snažnijem investicijskom ciklusu i većem broju uspješnih ulagačkih priča iz Europske unije u BiH ogledaju se u nestabilnoj političkoj situaciji koja u startu odbija investitore, što je kroničan problem s kojim se BiH suočava dugi niz godina. Međutim, pozitivni pomaci ipak se ogledaju u činjenici da je BiH konačno na europskim tračnicama, što je zalog dugoročne stabilnosti, a tome svakako treba dodati i reforme koje se provode, između ostalih i one u segmentu digitalizacije koja će ubrzati sve potrebne procedure za pokretanje biznisa. Ipak, sve navedeno mora uzeti u obzir činjenicu da kapital traži političku stabilnost, a to je nešto što je preduvjet, a ne posljedica reformi.

Vjekoslav Vuković, predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH, već je ranije za Večernji list naglasio kako su se prilike za BiH pojavile uslijed poremećaja u lancima opskrbe, a zbog kojih su ulagači i trgovci iz zemalja EU-a shvatili kako im je mnogo isplativije provoditi poslovne procese sa zemljama koje su im zemljopisno gledajući bliže, a u posebnom je fokusu upravo prostor jugoistoka Europe. Inače, na prošlotjednom summitu zaključeno je kako je, suočen s novom geopolitičkom stvarnošću i sve složenijim izazovima, EU predan odlučnom djelovanju kako bi osigurao svoju dugoročnu konkurentnost, prosperitet i vodstvo na globalnoj pozornici te jačanju svog strateškog suvereniteta. Čelnici EU-a tom su prilikom naglasili potrebu za novim dogovorom o konkurentnosti, utemeljenim na potpuno integriranom jedinstvenom tržištu, a u tom su kontekstu ulaganja i pristup kapitalu od ključne važnosti, kao i potreba da EU smanji svoju stratešku ovisnost u sektorima kao što su energija, kritične sirovine, poluvodiči, zdravlje, digitalna industrija, hrana, kritične tehnologije, kemija, biotehnologija i prostor.

Kako bi produbili jedinstveno tržište EU-a, čelnici EU-a pozvali su na, među ostalim, uklanjanje preostalih prepreka i punu provedbu pravila slobodnog kretanja, pojačano prekogranično pružanje usluga, posebno horizontalnih i ekonomski značajnih usluga, i osnovnih roba kao što su lijekovi, uz istodobno rješavanje transparentnosti u opskrbnim lancima, ali i poboljšanje prometne veze i mobilnosti. Kada je riječ o nekim odrednicama plana za integrirana europska tržišta kapitala, među ostalima je navedena i potreba poboljšanja mogućnosti financiranja i izlaza za europske startup, odnosno scaleup tvrtke.

Ulazak na EU tržište

Iako je riječ o mjerama koje se isključivo odnose na EU, prilike za BiH se nude kroz novi Plan rasta za zapadni Balkan, koji ima za cilj omogućiti snažniju ekonomsku integraciju s EU i okružjem, stimulirati ekonomski rast i ubrzati socioekonomske reforme, a osim reformi u Planu rasta, BiH će imati priliku iskoristiti prednosti snažnije integracije u jedinstveno europsko tržište.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije