USUSRET FINALU 27. SVIBNJA

VEČERNJAKOV PEČAT: Često smo se pitali ima li smisla. Nominirani su dokaz da je BiH moguća kao normalna zemlja

11.05.2022.
u 08:00

Izbor Osobe godine zakoračio je u treće desetljeće, a za to je vrijeme postao manifestacija od velikog društvenog značaja za BiH i regiju

Večernjakov pečat ušao je u treće desetljeće svoga postojanja. Za to vrijeme stasao je u manifestaciju ogromna društvenog značaja, ali i zanimanja javnosti znatno dalje od Mostara i Bosne i Hercegovine. Postao je manifestacija na kojoj se svake godine okuplja čitava lepeza gospodarstvenika, kulturnih i sportskih djelatnika, političkih dužnosnika, znanstvenika, diplomata, uglednika iz međunarodne zajednice, sve do "malih", a velikih "običnih" ljudi koji su u svoje živote i društvenu zbilju utkali bisere svojih umijeća, znanja, djela humanoga karaktera.

Broj jedan

Pokrenut je s namjerom da i mi u Bosni i Hercegovini afirmiramo pozitivne priče i osobe kojima se ne daje medijski prostor koliki zaslužuju, a trebali bi biti naš ponos i uzor. U više navrata pitali smo se ima li smisla ovo što radimo. Koja je svrha truditi se i pokazati BiH te naše ljude u najboljem svjetlu - kada opet prevlada crnilo i zemlja nikako ne kreće naprijed.

Ipak ima. Večernjakov pečat, kao društveni događaj broj jedan, šalje poruku da je, uz više razumijevanja jednih za druge, BiH moguća kao normalna država svih triju naroda i njezinih građana. I zato ćemo i ove godine s pozornice Večernjakova pečata poslati snažne poruke mira i prijateljstva, s naglaskom na tome da se manifestacija odvija pod sloganom "Pečat za mir" te da će laureati dobiti nagradu u obliku maslinove grane.

- Prije 20 godina utemeljili smo Večernjakov pečat s idejom da taj naš društveni projekt ide ukorak s pomirbom u Bosni i Hercegovini. Nakon završenoga rata željeli smo pomoći u gradnji mira i tolerantnijeg društva. Društva bez mržnje - poručio je Jozo Pavković, glavni urednik Večernjeg lista.

Laureati

Podsjetimo, među 200 nagrađenih u proteklih 20 godina Pečat je uručen političarima Billu Clintonu, Andreju Kiski, Miroslavu Lajčáku, Andreju Plenkoviću, Miji Brajkoviću, Kolindi Grabar-Kitarović, Josipu Leki, Milanu Bandiću, Francu Frattiniju, Sejdiću i Finciju, Đorđu Ivanovu...; hollywoodskim i regionalnim zvijezdama Angelini Jolie, Armandu Assanteu, oskarovcu Danisu Tanoviću, Goranu Bogdanu, Enisu Bešlagiću, Ivi Gregureviću, Mustafi Nadareviću, Orneli Vištici…; vjerskim poglavarima - dvojici papa Benediktu XVI. i Franji, Pietru Parolinu, č. s. Lukreciji Mamić, Francoisu Dominiqueu Mambertiju, kardinalu Puljiću...; ponajboljim svjetskim sportašima Marinu Čiliću, Edinu Džeki, Ivanu Ljubičiću, Zlatku Daliću, Zlatanu Ibrahimoviću, Vahidu Halilhodžiću, Vladimiru Petkoviću, Mladenu Krstajiću, Luki Modriću, Bojanu Bogdanoviću...; gospodarstvenicima Marku Pipuniću, Mirku Grbešiću, Emilu Tedeschiju…; udrugama "Prsten", "Fra Mladen Hrkać", humanitarcima Huseinu Smajiću, članovima Svjetskog programa za hranu Ujedinjenih naroda, liječnicima infektolozima i epidemiolozima Alemki Markotić, Dariji Kisić Tepavčević i Alenu Šeraniću, koji su na početku pandemije odradili lavovski posao u zaštiti stanovništva u trima različitim državama.

S govornice Večernjakova pečata snažne poruke slali su mnogi autoriteti - od Billa Clintona do nedavno preminuloga Ivice Osima. U trajnom sjećanju ostat će i upozoravajući govor glumca Enisa Bešlagića koji se i danas prepričava te emocionalni nastup Vahida Halilhodžića. Večernjakov pečat vratio je Povelju Kulina bana u BiH, originalni primjerak Daytonskog sporazuma, pomirio potomke obitelji Princip i Habsburg... Izvorna verzija Daytona ima 194 stranice, a ni jedan dosad, koje smo kao neslužbene preslike imali u BiH, nije imao toliko. BiH je od toga trenutka prvi put imala službeno preveden Ustav. U fokus smo vratili i Povelju Kulina bana, domovnicu BiH, koja se čuva u Rusiji, a koju smo donijeli na pozornicu Večernjakova pečata.

- Ja sam već godinama na Večernjakovu pečatu. Na toj manifestaciji bio sam iza pozornice, na pozornici i u publici te sam vidio što su prednosti i mane. Na Večernjakovu pečatu osjeća se jedinstvo naroda u BiH i uvijek podržavam sve što zbližava ljude, a ne ono što ih razdvaja. I ne mislim da je moj govor na Pečatu bio nešto revolucionarno, ali sama činjenica da sam još uvijek s tim ljudima i uz Večernjakov pečat, dovoljno govori o njihovoj širini. Potrebno nam je više ovakvih pozitivnih stvari - kazao je Enis Bešlagić.

Zvijezde Pečata

Tijekom godina Večernjakov pečat uveličale su glazbene zvijezde poput Tota Cutugna, Piera Mazzocchettija, Petyje Ivanove, Petra Graše, Jelene Tomašević, Harija Mata Harija, Željka Bebeka, Prljavog kazališta, Zdravka Čolića, Dine Merlina, Jelene Tomašević, Jelene Rozge, Doris Dragović, Gibonnija, Vlade Kalembera, Halida Bešlića, Gorana Karana, Jacquesa Houdeka, Mayce Tebe i brojnih drugih zvijezda iz BiH, regije i svijeta, pod dirigentskom palicom Dragana Filipovića, Alana Bjelinskog, Ildousa Galioullinea, Fedora Vrtačnika...

Sve to sjajna je pozivnica da 27. svibnja budete uz male ekrane BHRT-a i HRT-a te uživate u spektakularnom 21. izdanju Večernjakova pečata.

Finale Večernjakova pečata na jedan dan ovu zemlju učini boljom, a sama činjenica da prestižnu manifestaciju prenose dvije državne televizije - BHRT i HRT, uz druge TV kuće iz cijele regije, deseci radijskih postaja, internetski portali... pokazuje koliko se i danas cijene izvrsnost i pozitivne poruke koje se iz ove zemlje, nažalost, rijetko kad čuju.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije