Obraćanje Galit Peleg

Veleposlanica Izraela pozvala sve da podignu glas protiv rastućeg antisemitizma

08.05.2024.
u 13:40

Veleposlanica Države Izrael Galit Peleg obratila se povodom Dana Sjećanja na Holokaust i pri tome pozvala sve da podignu glas protiv rastućeg antisemitizma. Njezino obraćanje donosimo u cijelosti:  

Ja sam kći i unuka ljudi koji su preživjeli holokaust. Moja druga baka i djed su nekako pobjegli iz Europe 1933. godine ali cijela njihova obitelj je ubijena u holokaustu.

Moja je majka rođena u Izraelu, ali je odrasla bez svojih djedova i baka, bez ujaka, bez rođaka, kao i većina Židova te generacije.

Nacisti su sustavno istrijebili šest milijuna Židova. U majstorskom planiranju, oni su poput stroja ubijali Židove. Sa svrhom, sa ciljevima, sa planom rada. Bio je to genocid.

Svi koji znaju šta se dogodilo u holokaustu razumiju da je ono što se danas radi sa ovom frazom jednostavno omaložavanje stvarnih žrtva genocida.

Ali istrebljenje Židova nije počelo odjednom, u jednom danu. Prethodilo je puno znakova: počelo je sa naizgled jednostavnim izjavama uperenim protiv Židova, potom javnim huškanjem. Nastavilo se isključivanjem Židova s javnih mjesta, zabranom Židovima da studiraju na sveučilištima i tako dalje. Potom je došlo i fizičko nasilje a onda i organizirani plan potpunog istrebljenja svih Židova.

Taj užasni legitimitet za istrebljenje svih Židova stvorio je nacistički režim, ali se taj legitimitet također razvijao i rastao u razularenim gomilama. Rastao je među samim nacistima, ali i u masama koje nisu ustuknule da djeluju protiv Židova u svojim zemljama.

Država Izrael, dom izraelskog naroda, nije nastala zbog holokausta, nastala je možda baš unatoč holokaustu.

Jer i nakon najstrašnije tragedije koja je zadesila naš narod, holokausta koji je uništio jednu trećinu svih Židova u svijetu, uspjeli smo se podići iz praha, i uprkos boli i sjećanja na užasni teret, ostavili smo tugu iza sebe i stvorili nešto novo, uskrsnuće.

Uspostavili smo državu koja pruža ne samo egzistencijalnu sigurnost za narod Izraela, već nam također pruža osjećaj ponosa i samopoštovanja. To je poruka svijetu da naš narod nije uništen, već "što ga više mučahu to više napredovaše" kao što je zapisano u knjizi Izlaska. 

Dana 7. listopada 2023. građani Države Izrael bili su žrtve možda najgoreg izliva antisemitizma s kojim smo se susreli sve od holokausta.

Napadači puni mržnje su se okomili na sve ljude koji predstavljaju židovsku državu, bili oni Židovi, muslimani ili kršćani, bili izraelski državljani ili samo stranci koji rade u Izraelu. 

Mržnja prema Židovima im je zaslijepila oči te su ubijali, klali, silovali, mučili sve koji su im se našli na putu. Pucali su čak i na pse.

Od stravičnog masakra svjedočimo rastućem valu antisemitizma u svijetu, koji je, čini se, strpljivo čekao 79 godina da ponovo izbije punom snagom.

 

Gledamo kako se uzbuđena omladina odaziva na nekontrolirano huškanje istih krugova koji podupru i palestinski terorizam, i sve je to pomiješano s inherentnom mržnjom prema Židovima i Izraelu. Gledamo kako opet pozivaju na ubijanje Židova, i kako ne dopuštaju židovskim studentima da uđu u svoje kampuse i sveučilišta, a odgovor je blijed i slab. 

Prije dva mjeseca u Berlinu su na židovske radnje farbali Davidove zvjezde i kukaste križeve. U Varšavi je ovog tjedna Molotovljev koktel bačen na drevnu sinagogu. 

Zar je svijet tako brzo zaboravio? Da li su parole "Nikad više" koje se izgovaraju svake godine u siječnju samo prazne riječi?

Da li svijet ponovo ide tamo i ako ide, kamo idemo mi?

Kao potomci onih koji su preživjeli holokaust ne smijemo stajati po strani. Čak i ako je teško, pa čak i opasno – šutnja je još opasnija. Elie Wiesel je rekao: "Suprotno od ljubavi nije mržnja, to je ravnodušnost."

I danas postoje odvažni narodi koji stoje uz Izrael i hrabro dižu glas protiv antisemitizma i otvorenog huškanja protiv Židova i naše jedine države, i zbog toga mi vam izražavamo svoju iskrenu zahvalnost. 

Židovski narod je utemeljen na vrijednostima pravde, tikkun olam. Mi i svi oni koji dijele ove vrijednosti moramo podići svoj glas protiv napada na židovske studente u kampusima, protiv napada na sinagoge u Europi, i stati uz Državu Izrael i njeno pravo da se brani.

Možda nismo dobro objasnili našu realnost, možda nismo dovoljno glasno vikali jer smo bili zaokupljeni samozaštitom - ali poruka bi trebala biti jasna svakome tko misli drugačije: tu smo da ostanemo!

Am Israel Chay - Izrael živi!, napisala je veleposlanica Izraela u Bosni i Hercegovini Galit Peleg. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije