Jeste li primijetili ovaj znak? Pravilo na benzinskim postajama za koje gotovo nitko ne zna

19.05.2024.
u 10:40

Na benzinskim postajama nalaze se znakovi zabrane korištenja mobitela. Razlog je navodno mogućnost da to izazove eksploziju. 

 

Jeste li ikada primijetili znak na benzinskoj postaji koji zabranjuje korištenje mobitela? Ovaj je znak već godinama prisutan na benzinskim postajama, a razlog je navodno taj što mobilni telefoni predstavljaju potencijalnu opasnost ako se koriste tijekom točenja goriva. Mnogo je članaka koji kruže internetom o tome je li ovaj razlog opravdan ili ne.

N1 Slovenija je o tome pitao najveće slovenske dobavljače goriva, Petrol i MOL.

Petrol: Rizik je oko jedan prema milijun

Iz Petrola su za N1 Sloveniju odgovorili da Pravilnik o tehničkim uvjetima za izgradnju i rad postaja za gorivo za motorna vozila zabranjuje korištenje mobitela u potencijalno opasnim prostorima, kao što su automati, okna spremnika ili blizina sigurnosnih ventila i ostalo kako je navedeno u regulacijama. U tim područjima postoji mogućnost eksplozije.

Jedan od mogućih izvora paljenja je i mobitel, navode u Petrolu. Jedna od ključnih opasnosti je mogućnost odvajanja baterije od kontakata, što može dovesti do električne iskre. To se može dogoditi, primjerice, kada mobitel padne na tlo ili udari u nešto.

N1 Slovenija/Denis Sadiković

Citirali su studiju iz 2006. koju je objavio Institut za inženjere elektronike i elektrotehnike (IEEE), najveće svjetsko inženjersko udruženje. Istraživanje je pokazalo da mobilni telefoni predstavljaju određeni rizik, ali da je vrlo mali.

“Provedenom simulacijom procijenjeno je da je rizik da mobilni telefon izazove požar ili eksploziju otprilike jedan prema milijun”, napisali su iz Petrola. Ipak, dodaju da iako je vjerojatnost paljenja zanemariva, potencijalnu opasnost ne treba zanemariti.

Iz MOL-a su odgovorili da su kao vlasnici benzinskih crpki “dužni informirati korisnike o potencijalnoj opasnosti koju predstavlja korištenje mobitela tijekom točenja goriva”, pa su u svojoj mreži postavili “odgovarajuća upozorenja”. Ako zakonodavac odluči promijeniti propis, mi ćemo se, naravno, prilagoditi propisima, dodaju.

Statički elektricitet je opasniji

Prema web stranici Snopes.com za provjeru činjenica, upozorenja o opasnostima korištenja mobitela u prisutnosti benzinskih para počela su kružiti internetom 1999. godine.

I iako je “teoretski moguće da iskra iz baterije mobitela zapali plinske pare”, američka federalna komisija za komunikacije (FCC) da je potencijalna opasnost mala, piše portal IFLScience.

Može li mobitel doista izazvati eksploziju na benzinskoj postaji provjerili su i u emisiji Razotkrivači mitova i zaključili da se to vrlo vjerojatno ne bi moglo dogoditi.

Tri pravila

U međuvremenu, Američki institut za naftnu opremu (Petroleum Equipment Institute, PEI) u svojim objavama navodi da je glavni krivac za požare i eksplozije prilikom točenja goriva na benzinskim postajama statički elektricitet, piše portal Verizon. Zato navode tri jednostavna pravila za sigurno točenje goriva:

1. Ugasite motor.

2. Ne pušite.

3. Nikada nemojte ulaziti niti izlaziti iz vozila dok točite gorivo.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije