Stranci u BiH u tri mjeseca kupili robu vrijednu 19,5 milijuna KM

kupovina vozila
Ilustracija
19.05.2024.
u 18:00

Za svaku kupnju u vrijednosti iznad 100 KM koju obavi u BiH stranac ima pravo na povrat poreza u visini od 17 posto, koliko iznosi jedinstvena stopa PDV-a u ovoj zemlji. Ta pogodnost se, sudeći prema podacima Uprave za neizravno oporezivanje BiH, posljednjih godina ponovno itekako koristi te je samo prošle godine zatražen povrat poreza na kupljenu robu u ukupnoj vrijednosti od 81,1 milijun KM. Naime, iako su cijene hrane, kao i ostalih namirnica i proizvoda, u posljednje vrijeme rasle u cijelom okruženju, još uvijek BiH stanovnicima susjednih zemalja može ponuditi određene proizvode po nižim cijenama, jednako kao što njezinim stanovnicima nudi Hrvatska. Kupovanje u susjedstvu nije strano ni onima s ove, kao ni onima s druge strane granice.

Koja su pravila
Podaci za prva tri mjeseca ove godine pokazuju kako su strani državljani koji su kupovali u BiH u tom razdoblju dobili povrat od 2,8 milijuna KM PDV-a, dok im je za prethodnu godinu odobren povrat od 11,7 milijuna KM. Iz Uprave za neizravno oporezivanje nedavno su za Nezavisne novine iznijeli podatak kako su do kraja ožujka ove godine primili 63.819 zahtjeva za povrat PDV-a za kupljenu robu u ukupnom iznosu od 19,5 milijuna KM. Usporedba podataka iz istog razdoblja prošle godine pokazuje kako je broj susjeda (državljana Srbije, Hrvatske i Crne Gore) koji kupuju u BiH iz godine u godinu sve veći.

U prva tri mjeseca prošle godine strani su državljani podnijeli 54.156 zahtjeva za povrat PDV-a u ukupnom iznosu od 16,2 milijuna KM. Prema podacima Uprave za neizravno oporezivanje BiH, stranci većinom traže povrat PDV-a na kupljene potrošačke proizvode, osnovne prehrambene proizvode, kućanske potrepštine i tekstilne proizvode.

Prema instrukciji o povratu poreza na dodanu vrijednost stranim državljanima, strani državljani koji ostvaruju pravo na povrat PDV-a u smislu ovog propisa su fizičke osobe koje nemaju prebivalište u Bosni i Hercegovini. Također, prema istom propisu, pravo na povrat PDV-a imaju na dobra koja kupe u Bosni i Hercegovini i ta ista dobra iznesu u prtljazi sa sobom izvan carinskog područja Bosne i Hercegovine. Pravo na povrat PDV-a ne odnosi se na iznesena mineralna ulja (petrolej, dizelsko gorivo, ulje za loženje, ekstra lako i lako specijalno, motorni benzin bezolovni, motorni benzin), alkohol i alkoholna pića i prerađevine od duhana.

Računi i obrazac
Kupac strani državljanin, koji ostvaruje pravo na povrat poreza na dodanu vrijednost, obvezan je pri napuštanju carinskog područja BiH dati Carinskoj službi na uvid kupljena dobra, originalne račune i popunjen obrazac PDV-SL-2 u originalu. Carinska služba je prije ovjere obrasca PDV-SL-2 obvezna utvrditi jesu li ispunjeni svi uvjeti te, ako jesu, ovjeriti ga. Kupcu ili podnositelju zahtjeva vrši se povrat poreza na dodanu vrijednost ako u roku od tri mjeseca od dana izdavanja računa dostavi original obrasca PDV-SL-2, koji je ovjerila Carinska služba, prodavatelju od kojeg je kupljeno dobro. Ako je isplata u gotovini, prodavatelj je obvezan izvršiti povrat poreza na dodanu vrijednost odmah, a ako se doznačava na račun kupca ili podnositelja zahtjeva, onda u roku od 15 dana od dana primitka zahtjeva. Isto načelo povrata PDV-a je i za državljane BiH u Hrvatskoj. Međutim, kako bi ostvarili pravo povrata, račun mora biti u visini od najmanje 100 eura. Inače, prije pandemije koronavirusa strani državljani su u BiH godišnje kupovali proizvode i robe u vrijednosti većoj od 135 milijuna KM, na što su tražili povrat PDV-a. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije