180 godina od dolaska fratara u širokobriješko selo Čerigaj

čerigaj
18.05.2024.
u 11:10

Nedjelja, 19. svibnja, u znaku je 180. obljetnice ponovnog dolaska franjevaca u Hercegovinu

Nadnevak 19. svibnja jedan je od najznačajnijih datuma u povijesti franjevačkog reda u Hercegovini, ali i Hercegovine uopće. Tog nadnevka prije 180 godina u širokobriješko selo Čerigaj stigli su hercegovački fratri koji su bili na službi u samostanu Svete Katarine u Kreševu. S njima su na Čerigaj stigli klerici i novaci koji su se školovali u Kreševu. Osmanlijske vlasti u 16. stoljeću srušile su samostane u Mostaru, Konjicu i Ljubuškom pa su franjevci o hercegovačkom katoličkom puku skrbili iz Živogošća, Zaostroga i Kreševa. Kad su se za to postigli uvjeti, rodila se ideja o velikom povratku franjevaca u Hercegovinu. U Čerigaju je već otprije postojala župna kuća Blatske župe, odnosno župe Čerigaj, pa je fra Nikola Kodrić 1844. godine sagradio još jednu kuću kako bi se osigurao smještaj za pristigle fratre i omogućilo školovanje hercegovačkog podmlatka.

Godine 1846. na obližnjem Širokom Brijegu počela je gradnja franjevačkog samostana, a dvije godine potom iz Čerigaja su đaci preselili na Široki Brijeg.  Tako će se školski sustav Hercegovačke provincije (1892.) Uznesenja Blažene Djevice Marije razviti uz tri samostana: sjemenište na Širokom Brijegu, novicijat na Humcu te bogoslovija i filozofija u Mostaru. Najugledniji franjevci  slažu se oko toga da je u Čerigaj začetak širokobriješkog samostana, sjemeništa, novicijata i glasovite Franjevačke klasične gimnazije na Širokom Brijegu.

Prije 40 godina obnovljena je prva franjevačka kuća u Čerigaju i pretvorena crkvu Dvanaest apostola. Obnovljena je i druga kuća u kojoj se planira otvoriti muzej. U slavu dolaska, odnosno povratka, fratara u Hercegovinu u čerigajskoj crkvi s početkom u 16 sati u nedjelju, 19. svibnja, bit će održano misno slavlje koje će predvoditi fra Jozo Grbeš, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije.

Širokobriješka MZ Čerigaj sastoji se od zaseoka Muse, Baraći, Migići, Pinjuhi, Čerkezi, Kraljevići te naselje Podjela u kojem mlade obitelji grade svoje domove. Grgo Musa, predsjednik MZ-a Čerigaj, kaže:

- Selo Čerigaj ima oko 35 kućanstava, a s naseljem Podjela, koje pripada MZ Čerigaj ukupno oko 100. Na brdu Magovnik s kojeg se vidi cijela ŽZH-a je staro groblje s obnovljenom kapelicom gdje se jedanput godišnje služi sveta misa. U Čerigaju imamo i kip sv. Ante, a od prošle god kapelicu Svete obitelji. Četverorazredna osnovnu školu, dijelom je obnovljena, a utopljavanje zgrade  planiramo iz sredstava EU-projekata i Grada Širokog Brijega. Lokalni putevi kroz MZ su rekonstruirani dobrim dijelom. Trebamo obnoviti  dva i pol kilometra puta prema Bakračima i od crkve prema kućama Čerkeza. Što se tiče naselja Podjela, obnovljeni su putevi, vodovodna mreža puštena je u rad, a postavljena je i ulična rasvjeta. U planu je izgradnja vodospreme na Magovniku, na koju se trebaju spojiti vodovodna mreža Dužica i Rasna.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije