cijene stalno rastu

Četveročlanoj obitelji u travnju za hranu trebalo oko 1280 KM, za stanovanje oko 400 KM...

kupovina
Marin Tironi/PIXSELL
19.05.2024.
u 19:00

Da su poskupljenja iz mjeseca u mjesec sve evidentnija, pokazuje i podatak SSS BiH, prema čijem je izračunu u prošlom mjesecu potrošačka košarica dosegnula gotovo tri tisuće KM

Cijene hrane od početka pandemije gotovo su nezaustavljivo, ali tiho rasle. Bh. građani izdvajali su više novca za mlijeko, ulje, brašno, meso, a osim pri kupnji hrane, pratila su ih i brojna druga poskupljenja. Da su poskupljenja iz mjeseca u mjesec sve evidentnija, pokazuje i podatak Saveza samostalnih sindikata, prema čijem je izračunu u travnju ove godine potrošačka košarica dosegnula gotovo tri tisuće maraka, piše Večernji list BiH.

Minimalni troškovi

- Sindikalna potrošačka košarica koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za travanj 2024. godine iznosi 2930,20 KM. Prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH za veljaču 2024. iznosila je 1315 KM (posljednji podatak objavljen od Federalnog zavoda za statistiku). Minimalna plaća, prema odluci Vlade FBiH, je 619 maraka. Pokrivenost sindikalne potrošačke košarice prosječnom plaćom je 44,88%. Pokrivenost sindikalne potrošačke košarice minimalnom plaćom je 21,12%, priopćeno je iz Saveza samostalnih sindikata BiH. Samo za prehranu je, pokazuju podaci, bilo potrebno 1284,30 KM, što znači da je jedna prosječna plaća dovoljna samo za hranu. Za stanovanje i komunalne usluge bilo je potrebno 389,40 KM, odjeću i obuću 360 KM, obrazovanje i kulturu 310 KM, prijevoz 138 KM, održavanje kućanstva 200 KM, higijenu i održavanje zdravlja 248 KM - stoji u podacima. Kako su naveli prilikom izrade sindikalne potrošačke košarice, u obzir je uzeta prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH te minimalni troškovi života četveročlane obitelji koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno srednjoškolske, a drugo dobi osnovca.

U moru poskupljenja uskoro se može očekivati novi porast cijena omiljenog napitka mnogih građana BiH - kave. - Cijene neće prestati divljati s obzirom na to da je cijena sirove kave diskutabilna zbog svih mogućih kriza, što izvoznika što prerađivača, tako da nam do kraja godine slijedi još poskupljenja, i konzumne domaće kave i espressa u nabavi - kazao je za isti medij prije nekoliko dana barista Vladimir Garić. Još jedno poskupljenje u nizu građane ne iznenađuje, a kave se, kažu, neće odreći. Iako se u potpunosti ne odriču ovog užitka, ugostitelji kažu da je razlika u potrošnji evidentna. - Netko tko je pio dvije, smanjio je za jednu šalicu kave, tako da se može osjetiti da je kriza došla i kod nas - kaže za BHRT Garić.

Odricanje

Da plaće već odavno ne prate rast cijena, i nije neka tajna, a stručnjaci pak smatraju da bi se ovim problemom trebalo ozbiljnije pozabaviti te kao jedno od rješenja navode promjenu fiskalne politike.

Kada se govori o inflaciji, BiH je mala i otvorena ekonomija nerazvijenih nacionalnih kapaciteta u poljoprivredi, posebno u upravljanju naftom jer te kapacitete mi nemamo, a svi ti elementi čine zapravo inflaciju, smatra Igor Živko, dekan Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru. - Upravo ti troškovi prijevoza, odnosno troškovi nafte, određuju i cijene poljoprivrednih proizvoda, što u sirovini što prerađevina. Tako da kod nas u pravilu mora postojati efekt skoka uvozne inflacije, a s druge strane, naša nespremnost da se nosimo s time i onda kao rezultat imamo trajnu inflaciju - kazao je Živko za BHRT. Prema njegovim riječima, do promjena cijena na globalnoj razini dolazi zbog toga što inflacija u svijetu nije izazvana samo jednim uzrokom. Neizbježno je, kaže, da se to onda odrazi i na Bosnu i Hercegovinu, u kojoj plaće ne prate rast inflacije. Izlaz je, smatra Živko, u promjeni fiskalne politike u državi. - Postoji, naravno, ograničenje u realnoj ekonomiji jer poslodavci ne mogu sami takvo povećanje nositi, čekamo promjene zakona već dugo najavljivane na svim razinama. Tu bi trebalo biti rješenje u suradnji i sinergiji poslodavca, države koja treba snositi teret i nas kao potrošača - kazao je Živko za BHRT. U udrugama za zaštitu potrošača kažu kako dvije prosječne plaće ne mogu pokriti sindikalnu potrošačku košaricu, zbog čega su građani primorani na odricanje te kupuju samo najosnovnije.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije