Oskudica raspoloživih nekretnina prirodno potaknula potražnju

Za kvadrat stana potrebno izdvojiti i više od tri prosječne plaće

stankovi, ključevi
FREEPIK
19.05.2024.
u 20:11

Prosječna cijena prodanih novih stanova po m² u četvrtom tromjesečju 2023. godine iznosila je 2630 KM. Ako cijenu od 2630 KM usporedimo s onom koja je bila prije, primjerice pet godina, vidimo kako se ona drastično razlikuje

“Do kada će rasti cijene?”, “Hoće li ovo stati?”, “Ima li pada cijena?”, “Ja ne znam tko kupuje stanove po ovim cijenama…” Ovo su samo neka od pitanja i komentara s kojima se većina profesionalaca u BiH koji se bave posredovanjem u prodaji nekretnina susreće u posljednje vrijeme, piše Večernji list BiH.

Vratimo li se nekoliko godina unatrag, sjetit ćemo se kako su cijene nekretnina u BiH bile daleko ispod prosjeka susjednih zemalja. No, pojava koronavirusa prije četiri godine i stopiranje nekih većih projekata rezultiralo je time da je ponuda nekretnina, posebice stanova, bila mnogo manja od ukupne potražnje.

Oskudno tržište

I tako je oskudica raspoloživih nekretnina prirodno potaknula potražnju, što je dovelo do značajnog povećanja cijena. I sada se za nekretnine izdvaja gotovo dvostruko više novca nego u vremenu prije pojave koronavirusa. Ako gledamo službenu statistiku, cijena kvadrata stana narasla je za nešto više od 800 KM u pet godina. Prosječna cijena prodanih novih stanova po m² u četvrtom tromjesečju 2023. godine iznosila je 2630 KM. Ako cijenu od 2630 KM usporedimo s onom koja je bila prije, primjerice pet godina, vidimo kako se ona drastično razlikuje. Prosječna cijena prodanih novih stanova, prema statistici, u četvrtom tromjesečju 2019. godine bila je 1751, odnosno za kvadrat stana izdvajalo se 879 KM manje nego u posljednjem tromjesečju prošle godine. Iako službene statistike ne bilježe pretjeran rast cijena, praksa govori suprotno. Nerijetko se kvadrat prodaje i po 8000 KM. Prije pet godina u Mostaru stan od pedesetak kvadrata, prema dostupnim podacima agencija za nekretnine, mogao se kupiti za 100.000 KM, dok se trenutačno za taj novac jedva može pronaći garsonijera. Budući da se cijene kvadrata u novogradnji kreću od 3800 do 4000 KM u Mostaru, što znači da je za kvadrat stana u ovom gradu potrebno izdvojiti tri prosječne plaće, koja je, prema posljednjim podacima Agencije za statistiku, iznosila 1338 KM. I cijene nekretnina u Sarajevu posljednjih nekoliko godina neprestano rastu. Rast je sve veći, a na nekim lokacijama dosežu čak i do 8000 KM po kvadratu, a cijene se uglavnom kreću između 4000 i 6000 KM. Dragan Milanović, ravnatelj Agencije “Remax” u Banjoj Luci, za Nezavisne novine je rekao da se cijene stanova u novogradnji kreću od 3000 do 5200 KM po četvornom metru, dok je i starogradnja premašila iznos od 3000 KM. – Stara zgrada na dobroj lokaciji ima visoku cijenu, i višu u odnosu na novogradnju na periferiji – kazao je Milanović. Dodaje kako je sve to upravo posljedica rasta cijena u novogradnji te da cijene stanova u starogradnji prate taj trend. – Nije logično da cijena novih stanova bude 4000 KM po m2, a u starogradnji bude 1500 KM, tako da su rastom cijena u novogradnji sve vrste nekretnina u blagom rastu – kazao je agent za nekretnine za Nezavisne novine. Dodaje da, sve dok ima potražnje, investitori, naravno, neće spuštati cijene te, kako kaže, imajući u vidu i broj izdanih građevinskih dozvola, nema naznaka da bi moglo doći do pada cijena.

Aktivno tržište

Ekonomisti kažu kako su cijene stanova stabilizirane te da se u ovoj godini ne očekuje njihov pad. – Starogradnja doseže razinu novogradnje, što upućuje na potencijal da porastu cijene novogradnje, ali ne nužno – kazao je Slaviša Raković i istaknuo da je tržište nekretnina u RS-u aktivno i ne očekuje nikakvo pomicanje cijena naniže. Predsjednik Područne gospodarske komore Banja Luka Goran Račić kazao je za isti medij da u razdoblju od šest mjeseci ove godine ne očekuje da će doći do pada cijena stanova, kako novih tako ni onih u starogradnji. – Cijena starih stanova u RS-u prati trend rasta cijena novih stanova. Ona je već neko vrijeme stabilna, ne mijenja se, nema rasta, ali, isto tako nema ni pada – kazao je Račić. Prema njegovim riječima, ako ne dođe do nekog većeg poremećaja na tržištu, očekuje da će cijene stanova ostati na ovoj razini. •

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije