Umirovljenici iz EU zbog nižih cijena dolaze čak i u staračke domove u BiH

umirovljenici
Ilustracija
19.05.2024.
u 17:30

Niže cijene smještaja, kao i veća dostupnost smještajnih kapaciteta u staračkim domovima razlozi su što sve veći broj osoba treće životne dobi zemlje u kojima je radio i živio zamjenjuje Bosnom i Hercegovinom. Gotovo da nema staračkog doma na području Bosne i Hercegovine da u njemu ne živi barem jedan državljanin Hrvatske, a nerijetko se za tu opciju odlučuju i osobe koje su mirovinu zaradile u Njemačkoj.

Prednosti i razlozi
Najčešće ističu kako su se za tu opciju odlučili jer od svojih mirovina u Njemačkoj ili Hrvatskoj mogu samo preživljavati, dok im je u Bosni i Hercegovini taj iznos dovoljan za pristojan život. Ravnatelj Doma za stare “Rezidencija Bakić” Kristijan Bakić nedavno je za medije izjavio kako imaju sve više osoba iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Danske i drugih zemalja koje se opredjeljuju za dugoročni boravak u Gradiški. - Računica je jednostavna. Kod nas, u našoj državi, a svakako u domu, cijene su neusporedivo manje, a uvjeti identični, čak i bolji nego u europskim državama. Naš dom je nekoliko stotina metara od granice, što je također pogodnost koja ide u prilog našim stanarima - kazao je tom prilikom Bakić. Za život u BiH odlučili su se i osamdesetogodišnjaci Štefanija i Uroš Opačić. Oni su Zagreb, u kojem su proveli velik dio života, odlučili zamijeniti Gradiškom. - Imamo mnogo manje obveza pa možemo reći da nam je i bolje i jednostavnije, višestruko jeftinije nego u stanu u Zagrebu, gdje smo proveli više od pola stoljeća - objasnila je Štefanija Opačić. I gospođa Olga je hrvatska umirovljenica koja je s mužem Ivicom po odlasku u mirovinu odlučila promijeniti adresu stanovanja. Istaknula je kako s 310 eura mirovine u Hrvatskoj nije mogla preživljavati. I iz mostarskog Centra za stare i nemoćne osobe su za Oslobođenje potvrdili kako imaju zahtjeve za smještaj od osoba koje su većinu životnog i radnog vijeka provele u inozemstvu. - Cijena smještaja za pokretne i samostalne korisnike u višekrevetnim sobama je 750 KM, a u jednokrevetnoj sobi za istu kategoriju 850 KM. Za nepokretne i one koji trebaju tuđu pomoć i njegu u višekrevetnim sobama cijena je 900 KM. Oni koji su proveli radni vijek u inozemstvu odlučuju se za smještaj u domove u našoj zemlji jer su financijski prihvatljiviji, više traže smještaj u privatnim domovima, ali ima zahtjeva i u našem centru - objasnili su iz ovoga doma.

Inozemne mirovine
Ustanova za smještaj osoba treće životne dobi Starački dom u Ljubuškom od početka svog rada ima brojne upite za smještaj državljana Hrvatske, posebice Dalmacije zbog zemljopisne blizine. Kada je riječ o domaćim državljanima koji starost provode u domovima, u najvećem broju slučajeva riječ je o korisnicima inozemnih mirovina. Naime, iako su umirovljenicima iz Hrvatske ili Njemačke cijene smještaja u domovima diljem BiH više nego prihvatljive, tek rijetki si ih umirovljenici koji primaju bh. mirovinu od svojih primanja, bez pomoći djece, mogu priuštiti. U ovisnosti o domu i uslugama koje nudi te je li riječ o jednokrevetnoj ili dvokrevetnoj sobi, cijene smještaja u BiH se za pokretne osobe kreću od 1000 do 1800 konvertibilnih maraka. Za nepokretne osobe kojima je potrebna dodatna skrb i cijene smještaja su nešto više.

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije