Institut za proučavanje rata

Rusi napreduju kod važnog grada

rat u ukrajini
Stringer/REUTERS
26.11.2023.
u 19:59

Institut za proučavanje rata (ISW) objavio je kako su ruske snage nastavile svoju ofenzivu u blizini grada Avdijivke, pri čemu su i postigle određeni napredak. Tvrde kako snimke objavljene u petak pokazuju napredak Rusa kod naselja Krasnohorivka, koje je udaljeno sedam kilometara od Avdijivke.

Ruski izvori navode kako su ruske snage napredovale i u industrijskoj zoni i blizu željezničke stanice Jasinovata-2 (obje jugoistočno od Avdijivke), u blizini naselja Kamianka (pet kilometara sjeveroistočno od Avdijivke) te tvornice koksa i kemikalija Avdijivka, prenosi Index.hr.

"Rusi smanjili intenzitet zračnih napada"

Ukrajinski Glavni stožer izvijestio je da su ukrajinske snage odbile ruske kopnene napade istočno i južno od sela Novokalinove i u blizini naselja Novobahmutivka (13 kilometara sjeveroistočno od Avdijivke), Stepove, Avdijivka, Severne (šest kilometara zapadno od Avdijivke) i Pervomajske (11 kilometara jugozapadno od Avdijivke).

Oleksandr Štupun, glasnogovornik Operativno-strateške skupine ukrajinskih snaga Tavriia, izjavio je da je ruska vojska smanjila intenzitet zračnih napada i broj oklopnih vozila koja djeluju u području Avdijivke dok još uvijek provodi pješačke napade.

Nejasno je što se događa na liniji Kupjansk-Svatove-Kremina. Neki ruski izvori su naveli da su ukrajinske snage napredovale jugoistočno od grada Kupjanska i pokrenule napade duž linije. Ruski vojni blogeri sugerirali su da je ukrajinska vojska vratila ranije izgubljene položaje u blizini naselja Jahidne (22 kilometra jugoistočno od Kupjanska).

Ukrajinci se još drže na istočnoj obali Dnjepra

Nastavila se ukrajinska ofenziva u blizini ratom razorenog grada Bahmuta, ali prema američkom think tanku, nije postignut napredak. Ukrajinski Glavni stožer doista je javio da su ukrajinske snage nastavile jurišne operacije južno od Bahmuta. 

Vadim Astafjev, glasnogovornik ruske Južne vojne skupine, ustvrdio je da su ruske trupe odbile 10 ukrajinskih napada u blizini sela Kliščivka (7 kilometara jugozapadno od Bahmuta). ISW piše da zapadno i jugozapadno od Donjecka Rusi provode ofenzivne operacije, dok su u zapadnom dijelu Zaporiške oblasti ukrajinske snage u napadu. 

Ukrajinski Glavni stožer izvijestio je jučer da se ukrajinske trupe drže na lijevoj (istočnoj) obali Dnjepra u Hersonskoj oblasti. Ruski blogeri priznali su da se ukrajinske snage drže položaja u selu Krinki (30 kilometara sjeveroistočno od Hersona i 3 kilometra od rijeke Dnjepar). Ipak, dodali su da je ruska vojska gađala i izvela napade na ukrajinske položaje. 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?