Unatoč svemu

Kralj Amasija ljuti se na proroka!

05.01.2019.
u 12:15

Judejski kralj Amasija (hebr. obvezao se Gospodin) u dvadeset i petoj godini života naslijedio je na prijestolju svoga oca Joaša (835. - 796.) godine 796. prije Krista. Bio je deveti kralj Južnog kraljevstva Judeje, koje je nastalo odvajanjem Izraela 971. pr. Kr. Kraljevao je do 781. pr. Krista. Trudio se biti pravedan, ali nije odvratio narod od štovanja idola. Pripremao je veliku vojsku za rat protiv Edomaca. Čak je skupio i velik broj plaćenika iz Sjevernog kraljevstva Izraela. Međutim, prorok ga opominje da iz svoje vojske otpusti Izraelce jer s njima neće pobijediti. Amasiji je bilo krivo na proroka i njegove riječi jer je unaprijed unajmljenim vojnicima dao novaca i to sto srebrenih talenata. Ali, ipak, poslušao je proroka. Prorokove su ga riječi ohrabrile kako će pobijediti s Gospodinom. Pobijedio je Edomce i osigurao put k moru. A oni otpušteni vojnici opljačkali su sela Judejaca. Međutim, Amasija je napravio grijeh nakon pobjede, tj. “donio je bogove seirskih sinova, postavio ih sebi za bogove i počeo im se klanjati i kaditi im”. (2 Ljet 25, 14). Gospodin mu šalje proroka s pitanjem: “Zašto tražiš bogove toga naroda koji nisu izbavili svoga naroda iz tvoje ruke? (2 Ljet 25, 15) Amasija se naljutio na proroka. Zabranio mu je govoriti. I ljutito ga pitao tko ga je postavio za njegova savjetnika. Ipak, prorok se nije dao ušutkati: “Znam da te Bog odlučio uništiti kad to činiš, a ne slušaš moga savjeta”?

Pobjedom nad Edomcima Amasija se ohrabrio i uzoholio. Htio je dalje osvajati. Pozvao je izraelskog kralja Joaša (798. - 783. pr. Kr.) na bitku. Joaš ga pokušava smiriti i odvratiti od sukoba. Međutim, Amasija ne odustaje. Hoće sukob. Bitka bijaše u Bet Šemešu u Judeji. Izraelci su pobijedili. Kralja Amasiju uhvatili su živa i odveli ga u Jeruzalem. Opljačkali su Hram i kraljevski dvor te su se s velikim plijenom vratili u svoj grad Samariju. Joaš nije pogubio Amasiju. Živio je još petnaest godina. Sam Amasija, kad je vidio da će ga pogubiti, sklonio se iz Jeruzalema u Lakiš. Ali, pronašli su ga u Lakišu i ubili. Pokopan je u Jeruzalemu. Naslijedio ga je njegov sin Uzija, tj. Azarja (781. - 740. pr. Kr.).•

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?