Hoyt Brian Yee

Nijedna zemlja nije imuna na terorističke napade, zato se ne mogu odlagati reforme

Hoyt Brian Yee
08.12.2016.
u 07:35

Niti jedna zemlja ne postoji a koja nema prijetnju terorizma, nasilnog ekstremizma, prijetnju stranih boraca. Svi se mi suočavamo s tim, tvrdi Hoyt Brian Yee

Hoyt Brian Yee, zamjenik pomoćnika državnog tajnika za Balkan i Srednju Europu, u razgovoru za N1 komentirao je aktualne događaje u BiH. Govoreći o referendumu u RS-u koji je održan, usprkos odluci Ustavnog suda i upozorenjima međunarodne zajednice, kaže kako je jako važno da se poštuje Daytonski sporazum, Ustav BiH te da to poštuju svi politički lideri i svi izabrani dužnosnici i da poštuju odluke institucija BiH. 

- Ustavni sud je jasno kazao da ne odobrava referendum koji je na kraju održan 25. rujna i smatramo da dužnosnici koji su odgovorni za referendum, odgovaraju u skladu zakonima i Ustavom BiH. Međunarodna zajednica će podržati institucije BiH u nastojanjima da ti dužnosnici odgovaraju, navodi Hoyt Yee. 

- BiH je suverena država i država koja se nastoji pridružiti EU, koja je tražila da se priključi NATO savezu. To je zemlja čiji partneri i prijatelji uključujući SAD, žele vidj ti da je zemlja sposobna sama donositi odluke da preuzima odgovornosti kao država i da u donošenju odluka ne ovisi od partnera. Smatram da institucije BiH mogu preuzeti odgovornost u ovom pogledu a i šire u osiguranju provedbe vladavine zakona, a dužnosnici moraju biti svjesni te odgvornosti, i treba ih držati odgvornim kad sve navedeno ne rade, navodi Hoyt Yee. 

Komentirajući lokalne izbore, te to što je izborni proces u Stocu prekinuo fizički obračun, naglašava kako su izbori jako važan dio bilo koje demokracije. 

- Mi odluke SIP-a smatramo iznimno važnim, jer koliko sam shvatio Sud je donio odluku o Stocu, i ponovno je ona u rukama SIP-a. Nije to na međunarodnoj zajednici. Mi svakako obeshrabrujemo bilo kakvu uporabu nasilja ili poticanja na konfrontacije ili takav pristup rješavanju neslaganja, jer dijalogom i pregovorima i kroz institucije koje rade svoj posao ova se pitanja mogu riješiti. Ono što je važno jeste da građani, izabrani dužnosnici pokažu poštovanje prema zakonu, ustavu i institucijama ne samo to, nego i da pokaže da je spremna preuzeti europske demokratske vrijednosti i nastaviti čvrstu put ka članstvu, ističe Hoyt Yee. Naglasio je kako je u BiH u proteklih godinu dana bilo značajnog napretka. 

- EU je, osigurala ogromnu pomoć BiH u nastojanjima da se ispune primarni zahtjevi, ekonomske i socijalne reforme prema Reformskoj agendi i najsvježiji korak naprijed je prihvaćanje aplikacije za članstvo. To je znak da BiH ide u pravom smjeru. Tu ima jako puno posla koji treba uraditi, ne možemo ovdje stati kad govorimo o prijateljima i partnerima BiH zajedno s dužnosnicima koji rade na ovim stvarima, dakle moramo pogledati unaprijed, što je to sljedeće moramo biti svjesni da postoji širi kontekst, ostatak regije također napreduje, BiH mora nastaviti s tom dinamikom da ne zaostaje jer postoje ekonomske posljedice, jer što je bliža EU zemlja postaje zanimljivija za investicije. Važno je da BiH nastavi taj napredak, ali čak i ubrza reforme, rekao je Hoyt Yee.

Komentirajući što će nam biti najveće prepreke na postizanju europskih i NATO ciljeva, pojašnjava kako je za BiH prije svega je to ekonomski izazov da se osigura da ima funkcionalnu tržišnu ekonomiju koja se može natjecati s europskom jednom kad se integrira, u suprotnom neće biti konkurentna.

- Zato fokus Reformske agende mora biti ekonomija i socijalne reforme, zakon o porezima, mirovinskom sustavu, to je pravi pristup i tu BiH mora riješiti neke strukturalne prepreke kako bi prevazišla način na koji su radili stvari u prošlosti uključujući i visoku razinu korupcije koji je prepreka poslovanju, ističe Hoyt Yee za N1. 

Komentirajući oštre rekacije hrvatskih dužnosnika nakon uhićenja 10 bivših članova HVO-a te može li se to smatrati na neki način pritiskom na pravosuđe, smatra kako nije bilo nekog pritiska ili političkog miješanja ili utjecaja na pravosuđe. 

- Vjerujem da ono što je važno da politički lideri, građani BiH poštuju neovisnost pravosuđa ne bi trebalo biti politizacije pravosudnih slučajeva ili miješanja od strane političkih lidera kada je riječ o funkcioniranju tužiteljstava i sudova bez obzira je li to u BiH ili bilo kojoj zemji regije. U mojoj zemlji jako je važno za demokraciju da suci, tužiotelji mogu neovisno djelovati bez političkog pritiska. Ja sam svjestan da je bilo više slučajeva u prošlosti proteklih 20 godina u kojima su uhićenja, istrage, procesuiranje čak i presude posebno ratnim zločincima izazvale tenzije među zemljama. Naš je stav iz SAD-a da je jako važno da zemlje surađuju u razmjeni informacija. Hrvatska je postavila pitanje o uhićenjima i tu mora postojati komunikacija između vlasti. Svi se moraju držati protokola i procedura koje su dogovorili između vlasti ili pravosudnih institucija da bi osigurali adekvatnu razmjenu informacija. Ako se to uradi manje je vjerojatno da će biti tenzija, naglasio je. 

Komentirajući izjavu hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović kako je najveća prijetnja po sigurnost Hrvatske nestabilna BiH, on smatra da sve zemlje na Balkanu brinu izvori nestabilnosti u cijeloj regiji. 

- Niti jedna zemlja ne postoji a koja nema prijetnju terorizma, nasilnog ekstremizma, prijetnju stranih boraca. Svi se mi suočavamo s tim. Ono što je važno da identificiramo gdje su te prijetnje kako ih na najbolji način možemo riješiti i naš je stav da je najefikasnije kada zemlje razmjenjuju informacije i obavještajne službe, sigurnosne također razmjenjuju informacije. Nije to jednostavno za bilo koju zemlju da tajne podatke ali i SAD to godinama radi sa svojim saveznicima i mora se uspostaviti takva praksa na vrlo visokoj razini, rekao je Hoyt Yee. 

Prema njegovim riječima, razina vladavine zakona i efikasno funkcioniranje pravosuđa mora se poboljšati u BiH. I rezultati moraju postojati.

Govoreći o ozbiljnim terorističkim prijetnjama, bar kada je riječ o regiji o BiH, kaže kako je "svi znamo da postoje teroristi vjerojatno u svakoj državi. I u Americi". 

- Nećemo znati izvjesne informacije o tome kada će teroristi ponovo napasti ali možemo biti sigurni da nijedna zemlja nije imuna na te napade. Zato moramo biti spremni i ja znam da ovo nije odgovor koji vas ohrabruje, ali nam to daje do znanja da ne možemo odlagati reforme, investiranje u naše kapacitete radi li se o policiji, obavještajnim službama, vojsci moramo u to ulagati sad. Često postoji dilema hoćemo li povećati plaće nastavnicima, socijalnim službama, a s druge strane postoji i izgradnja vojnih kapaciteta. I to su teške odluke za bilo koji proračun, ali mi ohrabrujemo partnere da se takva vrsta ulaganja ne može odlagati ako želimo spriječiti teroriste. Ne možemo čekati dan prije", rekao je Hoyt Yee. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije