Novi rast cijena stanova

Kvadrat stana u Banjoj Luci 6000 KM, u Sarajevu ide i do 9000 KM

storyeditor/2024-05-20/stanovi-u-izgradnji-2.jpg
21.05.2024.
u 19:45

Unatoč rastu cijena, potražnja za nekretninama veća od ponude, pad cijena ne očekuje se uskoro

Prvo tromjesečje ove godine donijelo je novi rast cijena stanova. Cijene su u blagom rastu za oko četiri posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. No, unatoč visokim cijenama, i dalje je potražnja za nekretninama veća od ponude. Pad cijena ne očekuje se uskoro. Cijene stanova dosežu vrtoglave iznose. Tako najskuplji kvadrat stambenog prostora u novoizgrađenoj zgradi u Banjoj Luci na najboljim lokacijama doseže i 6000 KM, u Sarajevu 9000 KM. Na periferijama većih gradova nekretninu se više gotovo ne može naći ispod 3000 KM po m2.

- Sve dok ima potražnje, cijene neće padati. I kad dođe situacija da se potražnja u nekoj mjeri smanji, investitori će radije produljiti dinamiku prodaje, navodi agent za nekretnine Dragan Milanović za BHRT. Uz veliku potražnju, cijene stanova diže i radna snaga. Za razliku od 2022., kada je skok cijena prouzročilo naglo poskupljenje građevnog materijala, u ulaznim troškovima sada je jedan od najskupljih parametara cijena rada zbog nedostatka radne snage. Iako su cijene stanova veće, to, čini se, ne utječe na potražnju s obzirom na to da podaci pokazuju kako je povećan i broj prodanih gotovih stanova.

No, stručnjaci napominju kako će se pravo stanje znati tek kada završi godina jer najveći broj stanova bude prodan u izgradnji, a da se knjiže tek po useljenju.

- Manji stanovi prodaju se doslovno kad se zgrada započne, a ona je, kada se završi, prazna. Tu je dosta onih koji kupuju stan kao investitori, ima naših kupaca iz inozemstva koji kupuju po nekoliko stanova i koje ne iznajmljuju - ističe agentica za nekretnine Jovana Despotović. Trenutačne cijene u BiH drže se ne samo zbog ponude i potražnje već i zbog makro i mikro ekonomskih pokazatelja, smatra sugovornik BHRT-a.

- Mi smo sada zatvoreno tržište. Slažem se da cijene nekretnina u Europi, Njemačkoj, Hrvatskoj, Sloveniji lagano padaju, ali oni imaju riješene infrastrukturne probleme. Oni su razvijeni na makroplanu. Mi nismo, BiH i tržište nekretnina u Sarajevu, Banjoj Luci, Mostaru i većim gradovima isključivo je razvijeno na mikroplanu i na mikroplanu mi sada plaćamo cijenu nekretnine kakva jest - kaže stručnjak za nekretnine Haris Kadić za BHRT.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije