Kako postići dugovječnost?

7 stvari koje moramo prestati raditi da bismo doživjeli dugu starost

21.05.2024.
u 09:20

Zadržavanje vitalnosti i uživanje u dugovječnosti moguće je ostvariti u samo 7 osnovnih koraka koje morate izbaciti iz svoje rutine

Ako se pitate kako doživjeti dugovječnost, postoji nekoliko stvari koje možete učiniti da biste "usporili" svoj biološki sat. Bez obzira jeste li u 20-ima ili 70-ima, istraživanja pokazuju da nikad nije kasno za uvođenje zdravih navika, kao i za prestanak činjenja nekih loših, piše Verywell Health.

Ovo je 7 savjeta o tome kako živjeti dug život.

1. Prestanite jesti uglavnom prerađenu hranu

Jedna od velikih promjena u prehrani koja se dogodila u mnogim zemljama u posljednjih 30 godina bio je prelazak na konzumiranje više prerađene hrane. Zajedno s preradom dolazi do povećanja dodanog natrija, više zasićenih masti, više šećera i manje vlakana. Rezultat? Više kardiovaskularnih bolesti, hipertenzije, raka i dijabetesa. Prestanak konzumiranja ovakve hrane smanjuje i rizik od različitih bolesti kardiovaskularnoga sustava, kao i dijabetesa tipa 2.

2. Ne dopustite tijelu neaktivnost

Ako smatrate kako nemate vremena za vježbanje, razmislite o ovome: možda uopće ne morate ispuniti globalne minimalne preporuke od 30 minuta dnevno, pet ili više puta tjedno, kako biste produžili život. Studija iz 2022. godine pokazala je da je 15-20 minuta energične aktivnosti tjedno, akumulirane u kratkim naletima, povezano s nižim rizikom od prerane smrti. Ovi nalazi sugeriraju kako je smanjenje zdravstvenih rizika moguće kroz relativno skromne količine tjelovježbe, sve dok ta vježba dovoljno ubrzava otkucaje srca.

3. Prestanite se ljutiti

Ljutnja može biti emocija koju je teško osloboditi, osobito ako se osjećate opravdano u svom bijesu. Možda je najbolje da si postavite ovo pitanje: isplati li se povisiti razine kortizola? Razina ovog hormona stresa raste kada ste pod stresom ili ljuti, s negativnim učincima na vaše srce, metabolizam i imunološki sustav. Visoki kortizol povezan je s većom smrtnošću u brojnim studijama.

4. Nemojte održavati besmislene veze s ljudima

Održavanje odnosa može biti dobar poticaj za dugovječnost, uglavnom tako što vam pomaže u upravljanju stresom i jačanju imunološkog sustava. Dobri vas odnosi čine jakima, dok loši odnosi mogu rezultirati negativnim raspoloženjem i dovesti vas u opasnost od depresije, pa čak i srčanog udara.

5. Ne propustite veseliti se sitnim uspjesima

Sveobuhvatne, radikalne promjene načina života mogle bi biti inspirativne, ali mogu biti i previše zastrašujuće - i stoga kratkotrajne - za nas. Kada sljedeći put odlučite jesti zdravije ili više vježbati, pokušajte nisko ciljati! Odaberite samo jednu po jednu malu promjenu, poput ustajanja 10 minuta ranije ujutro kako biste si pripremili zdrav ručak za posao, umjesto velike promjene u životu. Kao što gore navedeni savjeti za vježbanje pokazuju, čak i kratki naleti aktivnosti svaki dan mogu donijeti velike prednosti za vaš životni vijek.

6. Odmaknite se od osjećaja straha i nemoći

Strah je negativna emocija koju svi osjećamo, a uglavnom nam ne doprinosi ničemu dobrome. Potrebno je savjesno raditi na potpunom smanjenju izražaja straha, nemoći i odmaknuti se od stresora. Nismo ni svjesni koliko naša unutrašnjost utječe na cjelokupni segment zdravlja.

7. Ne zanemarujte važnost sna

Količina sna koju dobijete može utjecati na vaš životni vijek, a prema meta-analizi iz 2017. godine, pokazalo se kako spavanje znatno više ili manje od optimalnog sedam sati izlaže ljude većem riziku od smrti. Kvaliteta života također je ovdje u pitanju: dobar san može vam pomoći u borbi protiv stresa, depresije i bolesti srca.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije