KORISNI SAVJETI

Možete li staviti odjeću koja je ‘samo za ručno pranje’ ili ‘samo za kemijsko čišćenje’ u perilicu rublja?

odjeća
Shutterstock
21.05.2024.
u 21:11

Stručnjaci za pranje rublja otkrivaju kako pravilno njegovati naizgled zahtjevne predmete za održavanje.

Događa li vam se često da kupite džemper ili košulju u trgovini samo da biste ih donijeli kući i pročitali one strašne riječi na etiketi: "samo za ručno pranje". Ili još gore, "samo kemijsko čišćenje". Kažete sami sebi da se dodatni napor oko čišćenja isplati. Ali kako se rublje gomila, postaje sve primamljivije zanemariti upute na etiketi i jednostavno baciti predmet u perilicu.

Dakle, može li stavljanje predmeta 'samo za ručno pranje' ili 'samo za kemijsko čišćenje' biti toliko loše? Evo što kažu stručnjaci, kako piše Huffpost. 

Zašto su neki odjevni predmeti označeni kao "samo za ručno pranje" ili "samo za kemijsko čišćenje"? "Proizvođači razvijaju svoje preporuke za čišćenje na temelju vrste korištenih materijala, konstrukcije i ukrasa", rekao je Rich Handel, viši voditelj testnog projekta i stalni stručnjak za pranje rublja u Consumer Reports. Dok se jednostavno konstruirana odjeća izrađena od izdržljivih materijala može dobro držati, nisu svi odjevni predmeti prikladni za perilicu rublja. "Ako na odjevnom predmetu piše 'samo kemijsko čišćenje', mogao bi se skupiti, izgubiti oblik ili bi mu se boje mogle razbježati", rekao je Jerry Pozniak, radnik u kemijskoj čistionici s 38 godina iskustva i izvršni direktor luksuzne tvrtke za kemijsko čišćenje Jeeves New York.

Pozniak je također primijetio da ako vaš odjevni predmet uključuje određene strukturne komponente (npr. rubove u bejzbolskim kapama ili udubljenja u grudnjacima), dobro je izbjegavati perilicu rublja i umjesto toga se odlučiti za ručno pranje. 

Možete li ručno prati stvari koje su "samo za kemijsko čišćenje"? Možda je primamljivo preskočiti odlazak u čistionicu i ručno oprati svoje komade “samo za kemijsko čišćenje”. Uostalom, ručno pranje je nježniji način pranja odjeće, zar ne? "Ako ste pustolovni i spremni riskirati da oštetite predmet, možete ga pokušati ručno oprati i objesiti da se osuši", rekao je Handel. Ali ako se radi o predmetu koji doista cijenite ili na koji ste potrošili ozbiljnu količinu novca, općenito nije dobra ideja pokušati ručno oprati komad namijenjen samo za kemijsko čišćenje. "Ručno pranje" nije sinonim za "kemijsko čišćenje". "'Ručno pranje' znači da se odjeća može čistiti u vodi bez rizika od curenja boje ili skupljanja ako nije podvrgnuta agresivnom mehaničkom djelovanju i velikim brzinama centrifuge", rekao je Pozniak.

Proces "kemijskog čišćenja" koristi tekuća otapala za čišćenje odjeće. Međutim, budući da otapala koja se koriste u kemijskom čišćenju ne uključuju vodu, odjeća samo za kemijsko čišćenje ne postaje oštećena kao što bi bila da se pere u vodi. Iako je Pozniak primijetio da se neki predmeti s oznakom "samo za kemijsko čišćenje" potencijalno mogu prati ručno (kao što su veste od kašmira), uvijek riskirate da oštetite predmet uvođenjem vode u jednadžbu. "Imali smo klijenticu koja je imala crno-bijelu kariranu haljinu s oznakom 'samo za kemijsko čišćenje' na kojoj je ostala mala mrlja. Pokušala je upotrijebiti malo sapuna i vode da ukloni mrlju, ali crno je prešlo u bijelo. Dodala je još sapuna i vode kako bi ispravila sve i na kraju samo dodatno pogoršala", rekao je Pozniak. "Uspjeli smo riješiti problem uz puno truda."

Možete li jednostavno koristiti nježni ciklus perilice rublja za odjeću koje se pere samo na ruke? Iako slijedeći upute za odjeću "samo ručno pranje" odjeću održavate najbolje kako možete, nema sumnje da ručno pranje može biti zahtjevniji proces od jednostavnog ubacivanja predmeta u perilicu. Budući da mnoge perilice rublja imaju postavke za "osjetljivo" i "ručno pranje", je li zapravo potrebno ručno prati svoje rublje "samo za ručno pranje"? "Ovisi o tome koliko je predmet cijenjen i jeste li spremni riskirati da ga oštetite", rekao je Handel. "Vidjeti koliko dobro predmet podnosi ručno pranje može pokazati kako će podnijeti osjetljivi ciklus."

Iako, primjerice, džemper od vune alpake nikada ne bi trebao biti ni blizu perilice rublja, to ne znači nužno da ne možete koristiti nježni ciklus svoje perilice za manje sentimentalni džemper koji ste kupili na sniženju. "Ciklusi ručnog pranja/osjetljivog pranja razlikuju se od perilice do perilice rublja, tako da su neki nježniji od drugih", rekao je Pozniak. "Općenito, perilica s prednjim punjenjem bit će nježnija od perilice s gornjim punjenjem", rekao je Handel.

Ako ste voljni eksperimentirati s stavljanjem rublja koje se pere samo na ruke u perilicu rublja, mrežaste vrećice za rublje mogu dodati sloj zaštite. "Mrežaste vrećice koriste se za ograničavanje mehaničkog djelovanja i abrazije tkanine tijekom pranja. Ako koristite mrežastu vrećicu i sušite svoj odjevni predmet na zraku, odjevni predmet bi tehnički mogao trajati malo dulje jer je donekle zaštićen u pranju u mrežastoj vrećici, a zatim nije podvrgnut okretanju tijekom sušenja", savjetovao je. Iako mrežaste vrećice mogu pružiti određenu zaštitu za osjetljivo rublje, one te predmete neće učiniti neuništivima. "Čak i kada koristite mrežastu vrećicu, poželjet ćete prati iste stvari zajedno. Ne biste pod isto pranje stavili osjetljivi džemper s teškim parom traperica", kaže Handel. Pozniak je ponovio da ako je vaša odjeća samo za kemijsko čišćenje, uporaba mrežaste vrećice neće smanjiti rizik od trganja, skupljanja ili oštećenja kada je uronjena u vodu.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije