Mladi

Na putu do samostalnosti oslanjaju se na nevladine udruge

20.12.2016.
u 08:00

Punoljetnost za mlade bez roditeljske skrbi predstavlja izazov pun strepnje o tome što dalje. Kako nam je kazala Jasna Hodžić iz nevladine organizacije Hopes and Homes for Children (HCC), po UN-ovoj konvenciji, djecu tijekom zbrinjavanja treba poticati na razvijanje samostalnosti kako bi ih se integriralo u zajednicu te nakon napuštanja zbrinjavanja poticati ih da sudjeluju u planiranju svog života, osigurati im pristup socijalnim, pravnim i zdravstvenim uslugama, zajedno s financijskom podrškom...

Nesustavna podrška

- BiH jest usuglasila strateške dokumente s navedenim međunarodnim dokumentima te je podrška mladima koji napuštaju sustav javne brige postavljena kao prioritet u oba entiteta, kazala je Hodžić. Pa iako su i FBiH i RS donijeli bitne i strateške dokumente o ovom pitanju, Hodžić je kazala kako u zakonskim propisima imamo vrlo malo odredbi koje se odnose eksplicitno na mlade koji napuštaju javnu brigu. - Iako je priprema mladih za započinjanje samostalnog života važna karika, ovakva vrsta podrške ne pruža se sustavno. Mladi mogu u brizi ostati do punoljetnosti ili do okončanja formalnog obrazovanja, nakon čega se od njih očekuje da postanu samostalni i korisni članovi društvene zajednice, iako su za to nedovoljno ili nikako pripremani, kaže Hodžić.

Pozitivni primjeri

U BiH postoje primjeri programa podrške mladima koji napuštaju javnu brigu, i rade ga uglavnom NVO-ovi, općine koje su osigurale proračune za tu namjenu, i institucije koje se brinu o djeci bez roditeljske skrbi. Takve programe imaju, primjerice, HCC u BiH, SOS dječja sela, tuzlanska Amica, Socio-pedagoška životna zajednica, kao i ‘Kuća na pola puta’... Jedan od pozitivih primjera je nedavna inicijativa Službe za zapošljavanje i Socio-pedagoške životne zajednice u Bihaću koje zajedno s lokalnim gospodarstvenicima osiguravaju radna mjesta za djecu bez roditeljske skrbi u USŽ. Međutim, da bi bile dostupne svim mladima, i bile jednako kvalitetne, ove usluge morale bi biti zakonski definirane kako bi svi mladi ima podjednaku šansu u procesu osamostaljivanja. Trenutačna situacija u BiH svakako je izazov za svaku mladu osobu koja se pokušava osamostaliti, ali mladi bez roditeljske skrbi susreću se s daleko više izazova na tom putu. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije