KARTUM

Paravojne snage RSF napreduju u sudanskom ratu

18.10.2023.
u 19:52

Paravojne formacije koje se bore protiv sudanske vojske u posljednjih šest mjeseci napredovale su i nastoje učvrstiti svoje pozicije u prijestolnici Kartumu u posljednjim tjednima, saopćili su očevici za Reuters.

Borbe između sudanske vojske i paravojnih snaga za brzu podršku (RSF) izbile su 15. travnja zbog napetosti povezanih s planiranim prelaskom na civilnu vlast. Opustošile su prijestolnicu Kartum i izazvale etničko nasilje u zapadnoj regiji Darfur.

Nekoliko mjeseci nakon što su posrednici obustavili pregovore, čini se da nema jasnog pobjednika i da se ne nazire kraj ratu koji je raselio više od 5,75 milijuna ljudi, odnio tisuće života i uništio velike gradove.

RSF je brzo preuzeo kontrolu nad prijestolnicom, a mještani ga optužuju za pljačku i zauzimanje kuća. Vojska, koja je zadržala kontrolu nad svojim bazama, pokrenula je velike zračne i artiljerijske napade.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?