predsjednik Ukrajine

Zelenski: Zapadu potrebno previše vremena da donese odluke o vojnoj podršci

Volodimir Zelenski
VALENTYN OGIRENKO/REUTERS
20.05.2024.
u 21:23

Zapadnim saveznicima je potrebno previše vremena da donesu odluke o vojnoj podršci Ukrajini, izjavio je u ekskluzivnom intervjuu za agenciju Reuters predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski, javlja Tanjug, a prenosi Al Jazeera Balkans.

Po njegovim riječima, isporuke vojne pomoći, posebno kada se radi o PVO sustavima Patriot na koje se Ukrajina značajno oslanja u ratu sa Rusijom, provode se po principu “jedan veliki korak naprijed, ali prije toga dva koraka unatrag”.

- Svaka odluka kasni oko godinu dana - ocijenio je Zelenski.

On je istaknuo da je Ukrajini potrebno trenutno još 120-130 zrakoplova kako bi mogla pružiti otpor Rusiji koja na njenu teritoriju upućuje po 300 vojnih letjelica.

Zelenski smatra da bi saveznici mogli pomoći Ukrajini na razne načine i kao primjer kako to da učine na izravan način navodi da bi mogli obarati ruske projektile iznad ukrajinske teritorije.

Prema njegovim riječima, kada bi njihovi saveznici podigli svoje zrakoplove da zaštite ukrajinsko nebo i civile, to ne bi značilo da je NATO umiješan u sukob i da je izvršio napad na Rusiju.

Njegove primjedbe dolaze u trenutku kada su ukrajinske snage brojčano nadjačane i gube teritorije na sjeveroistoku i istoku zemlje.

Prema riječima 46-godišnjeg ukrajinskog predsjednika, situacija na bojnom polju nakon prodora ruskih snaga prema gradu Harkovu na sjeveroistoku zemlje sada je pod kontrolom.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije