projekt menadžer u Ekonomskoj komori Sjeverna Makedonije

Mihajlovska Vasilevska: Bez regionalne suradnje ne može se ići u Europsku uniju

Daniela Mihajlovska Vasilevska
Fena
20.05.2024.
u 18:44

- Ne možete ići u Europu ako nemate tržište. To je ključni faktor - rekla je Mihajlovska Vasilevska.

Bez regionalne suradnje ne može se ići naprijed, ne može se ići ka Europskoj uniji, kazala je danas za Fenu, na Ekonomskom forumu jugoistočne Europe u Washingtonu Daniela Mihajlovska Vasilevska, projekt menadžer u Ekonomskoj komori Sjeverna Makedonije.

Mihajlovska Vasilevska, koja je bila jedna od sudionica panela posvećenog uklanjanju prepreka i unapređenju trgovine u regiji jugoistočne Europe, kaže da ako želite ići naprijed, a niste probali ništa u regiji, nećete ići naprijed.

- Tako je i Europska unija nastala preko inicijative regionalne suradnje, pa se sve to onda proširilo. Zemlje Baltika - Estonija, Latvija i Litvanija - bili su dio jedne takve regionalne suradnje. Uradile su nešto kao regiji, i onda su krenule naprijed - kazala je ona.

Upozorava da su sve zemlje zapadnog Balkana pojedinačno male, ali kao regija imamo potencijal za suradnju jako veći. 

- Ne možete ići u Europu ako nemate tržište. To je ključni faktor - rekla je Mihajlovska Vasilevska.

Također je ukazala na problem prometa kao prepreke za jačanje suradnje u regiji Na primjer, Skoplje nema izravnu zrakoplovnu linuju s  glavnim gradovima regije, osim sa Beogradom. A to je slučaj i sa drugim zemljama regije zapadnog Balkana.

- Mi sada nemamo način da dođemo do Sarajeva. Zamislite da do Sarajeva idete zrakoplovom 10 sati, a da autom idete pet sati. Kakva je logika? Bez željeznice, bez zrakoplovnih linija, bez puteva ne možemo razvijati regionalnu suradnju - zaključila je Mihajlovska Vasilevska.

Transatlantska mreža lidera i Europski centar Atlantskog vijeća iz Washingtona su organiziatori Ekonomskog foruma jugoistočne Europe koji se održava u američkom Kongresu u ponedjeljak i utorak. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije