Za maturalnu večer potreban pozamašan iznos novca

Ljubuškim maturantima 300 KM, čitlučkim 200 KM, onima u B. Luci i Stocu Grad plaća maturalnu večer

20.05.2024.
u 19:36

Odijelo, haljina, cipele, torbica, nakit, šminka, frizura te maturalna zabava izdaci su koji roditelje stoje pravo malo bogatstvo

Bliži se kraj školske godine za završne razrede srednjih škola, a maturalna groznica podjednako “trese” i maturante i roditelje, piše Večernji list BiH. Maturalna večer kruna je završetka srednjoškolskog obrazovanja i jedan od najvažnijih događaja koji će maturanti i roditelji pamtiti cijelog života. Tako roditelji za tu večer izdvajaju pozamašan iznos novca – odijelo, haljina, cipele, torbica, nakit, šminka, frizura te maturalna zabava izdaci su koji roditelje stoje pravo malo bogatstvo.

Veliki troškovi

Najznačajniju ulogu u toj večeri za pamćenje imaju odijelo i haljina u kojima će mladići i djevojke zablistati. Mjesecima unaprijed učenici završnih razreda srednjih škola u potrazi su za savršenim stajlingom. Obilaze trgovačke centre, butike, pregledavaju internetske stranice i kataloge…, sve kako bi savršeno izgledali. O kolikim troškovima je riječ, najbolje govori podatak da jedan maturant u obitelji kućni proračun košta između tri i četiri tisuće maraka, a kada je riječ o djevojkama, taj iznos je uvelike premašen s obzirom na to da djevojke mnogo više pozornosti pridaju “skupim sitnicama” poput uređenja noktiju, šminke, frizure… na sam dan maturalne zabave. Kada je riječ o maturantima, odijela stoje od oko 300 KM pa naviše. Cijena, naravno, ovisi o kvaliteti odijela, brendu, boji, ali i o tome dolazi li uz sve to i prsluk ili leptir-kravata. Za cipele je potrebno izdvojiti od 150 KM pa naviše. Postoje, naravno, i značajno skuplje opcije, pa je tako moguće odijelo odnosno cipele pronaći i po cijeni od 500 KM. Kada je riječ o maturanticama, samo za haljinu maturantice u prosjeku izdvoje 300-tinjak maraka. No, postoje trgovine i brendovi u kojima svečane haljine koštaju i po 1000 KM. Sve ovisno o tome što maturantica želi i što joj mogu roditelji priuštiti. Za cipele prosječno izdvajaju stotinjak maraka, a torbice pedesetak. Za šminkanje, frizuru i uređenje noktiju potrebno je izdvojiti i do 150 KM. Iz udruga za zaštitu potrošača ističu kako je sama maturalna večer veliki izdatak, ali da se ta večer događa jednom u životu pa im nije žao. - Svaki roditelj bi za svog maturanta dao posljednju marku. To nije upitno jer je to dan koji se uistinu pamti cijeloga života. Upravo zbog toga, kako ne bi zaostajali za drugima, nije rijetko da se roditelji i zadužuju, pa i podižu kredite kako bi taj dan bio savršen. A svi znamo koliki je to trošak, posebno na ovolika poskupljenja, kada četveročlanoj obitelji za mjesec dana treba jedna prosječna plaća samo za hranu - govore u udrugama za zaštitu potrošača.

Pomoć

Pozitivna vijest je što je određeni broj gradova i općina poduzeo mjere pomoći, maturantima daju novac ili im plaćaju maturalnu zabavu, što će roditeljima uvelike pomoći. Na inicijativu gradonačelnika Draška Stanivukovića, od prošle godine Grad Banja Luka preuzeo je na sebe trošak maturalnih zabava, a ta praksa nastavljena je i ove godine. - Svjesni da je ovo događaj koji ostaje zauvijek u lijepom sjećanju, odlučili smo da i ove, kao i prošle godine, sve srednjoškolske mature budu besplatne - napisao je gradonačelnik Stanivuković prije nekoliko dana na društvenim mrežama. I ljubuški maturanti drugu godinu zaredom dobili su po 300 KM potpore. - Odluka o potpori maturantima donesena je zbog visokih troškova pri organizaciji mature, a pravo na nju ostvarili su učenici završnih razreda srednjih škola na području Grada Ljubuškog te učenici koji imaju prebivalište na području Grada Ljubuškog, a pohađaju završne razrede srednjih škola u drugim sredinama. Također, Grad Ljubuški i ove godine s Ministarstvom financija ZHŽ-a pokriva troškove maturalne večeri - priopćeno je iz Gradske uprave. I maturanti u Distriktu Brčko dobili su po 300 KM. Dobre vijesti ove godine prvi put stižu i za maturante u Stocu. Gradonačelnik Stoca Stjepan Bošković najavio je da je Grad preuzeo trošak maturalne večere za 63 maturanta koja pohađaju Srednju školu Stolac. Sredstva za potporu maturantima osigurana su i u proračunu Općine Čitluk i bit će isplaćena u iznosu od 200 KM svim maturantima koji ispunjavaju uvjete. - Pravo na potporu imaju maturanti koji imaju prebivalište na području općine Čitluk i učenici su završnih razreda Srednje škole dr. fra Slavka Barbarića u Čitluku, kao i maturanti koji imaju prebivalište na području općine Čitluk, a pohađaju završne razrede srednjih škola izvan općine Čitluk - stoji u odluci.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije