viša suradnica Europskog centra Atlantskog vijeća

Tare: Zemlje zapadnog Balkana trebaju se ozbiljno posvetiti reformama

Ilva Tare
Fena
20.05.2024.
u 18:28

Zemlje zapadnog Balkana trebaju se ozbiljno posvetiti reformama koje trebaju implementirati prije pristupanja jedinstvenom europskom tržištu, izjavila za Fenu danas u Washingtonu, na otvaranju prvog panela Ekonomskog foruma jugoistočne Europe, Ilva Tare, viša suradnica Europskog centra Atlantskog vijeća.

Forum se održava u američkom Kongresu, a organizirali su ga Transatlantska mreža lidera i Europski centar Atlantskog vijeća iz Washingtona.

Tare upozorava da su to teške referme, strukturalne u smislu vladavne prava, institucija, a potrebno je ojačati odgovornost, transparentnost prije nego što se dođe do europskih principa.

- Da, proširenje je u novom momentumu zbog rata u Ukrajini, ali to neće biti dovoljno. Reforme i posvećenost, konkretni akti vlada pomoći će da dođu investicije. Lideri sporove trebaju ostaviti iza sebe i govoriti o regiji kao cjelini - rekla je ona.

Također je naglasila da vlade zemalja zapadnog Balkana trebaju ostaviti prošlost iza sebe i krenuti naprijed ka novoj klimi dijaloga. 

- Znam da to nije lako, posebno zbog ratova 1990-ih godine, te interetničkih odnosa koji su ponekad teški,  ali to ne treba držati regiju kao taoca prošlosti. Trebaju pokušati kultivirati novu klimu kompromisa - zaključila je Tare u izjavi za Fenu.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije