PAD HELIKOPTERA

Državni mediji: Iranski predsjednik Ebrahim Raisi i njegov ministar su mrtvi

iranski helikopter
Foto: REUTERS
1/3
20.05.2024.
u 07:06

Spasilačke ekipe su se po mećavi i po noći probijali kroz nepristupačan teren i u ranim satima u ponedjeljak uspjeli doći do ostataka letjelice u pokrajini Istočnom Azerbejdžanu.

 Iranski predsjednik Ebrahim Raisi i njegov ministar vanjskih poslova poginuli su u padu helikotpera, objavili su u ponedjeljak državni mediji i potpredsjednik zemlje. Vijest o smrti prenijela je državna televizija i potpredsjednik Mohsen Mansouri na društvenoj mreži X.

Spasilačke ekipe su se po mećavi i po noći probijali kroz nepristupačan teren i u ranim satima u ponedjeljak uspjeli doći do ostataka letjelice u pokrajini Istočnom Azerbejdžanu.“Vidimo olupinu i situacija ne izgleda nimalo dobro", izjavio je ranije šef iranskog Crvenog križa Pirhossein Kolivand državnoj televiziji.

Turski dron otkrio je izvor topline koja je dolazila iz srušenog helikoptera i koordinate mjesta nesreće podijelio s iranskim vlastima, prenijela je agencija Anadolija. Iranska državna novinska agencija IRNA objavila je da je Raisi letio helikopterom Bell 212 američke proizvodnje.

Ranije je vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei pozvao Irance da ne brinu za zemlju. "Iranski narod ne treba biti zabrinut, neće biti previranja" u zemlji, rekao je i izrazio nadu da će "Bog vratiti predsjednika i njegove kolege u ruke nacije". Zapovjednik vojske naredio je da se u potrazi angažiraju svi resursi vojske i elitne Revolucionarne garde.

Nacionalna televizija je u nedjelju prekinula redovne programe i prenosila molitve za Raisija diljem zemlje. Pomoć u potrazi ponudile su Turska, Rusija, Saudijska Arabija, Irak, Azerbajdžan i Europska unija.  Bijela kuća je objavila da je predsjednik Joe Biden upoznat s izvješćima o padu helikoptera. Kina je priopćila da je zabrinuta, a EU je ponudila satelitsko mapiranje terena.

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije