PREKO BREGANE

Kineski turisti iz Wuhana ušli u Hrvatsku: Pregledani su, svi su zdravi

STRINGER/REUTERS/PIXSELL
26.01.2020.
u 12:37

Turisti su došli iz Italije gdje su sletjeli sa zrakoplovom

Kineski turisti iz Wuhana, grada odakle je krenula zaraza koronavirusom, ušli su u subotu u Hrvatsku preko Bregane.

Turisti su došli iz Italije gdje su sletjeli sa zrakoplovom, a iz HZJZ-a poručuju da ne postoji nikakva opasnost jer su turisti pregledani i nitko nije zaražen. Građanima poručuju da se drže uputa objavljenim za stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Radnici u Crnoj Gori pod nadzorom

Radnici iz Kine koji grade autoput u Crnoj Gori pod stalnim su zdravstvenim nadzorom, a zbog širenja koronavirusa mjere opreza su pojačane, priopćio je u nedjelju direktor crnogorskog Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša. Na izgradnji autoceste u Crnoj Gori angažirana je kineska tvrtka China Road and Bridge Corporation (CRBC) koja na gradilištu trenutno ima oko dvije tisuće radnika iz Kine. 

“Imaju zdravstvenu ustanovu i u slučaju bilo kakve sumnje obavještavaju nas. To jeste nadzor i mi smo tu nadležni da reagiramo na njihovu eventualnu prijavu, jer nam moraju prijaviti sve“, propćio je Mugoša dnevniku Dan.

On je rekao da je s predstavnicima ambulante koja brine o zdravlju kineskih radnika u Crnoj Gori već obavljen razgovor. Dobili su obvezujuću preporuku da se svi putnici koji dolaze iz Kine, ukoliko imaju povišenu temperaturu ili bilo koji drugi simptom prijave nadležnoj aerodromskoj službi.

“Na svu sreću do sada nismo imali takvih slučajeva“, rekao je Mugoša.

Crnogorsko ministarstvo vanjskih poslova u subotu je priopćilo da su svi crnogorski državljani koji se nalaze u kineskim provincijama koje su pogođene koronavirusom zdravi, te da je veleposlanstvo te zemlje u Kini u stalnom kontaktu sa nadležnim službama u toj zemlji.  
 

Kina: Sposobnost širenja virusa sve snažnija

Sposobnost širenja koronavirusa sve je veća i očekuje se da će se broj zaraženih povećavati, objavilo je u nedjelju nacionalno kinesko povjerenstvo za zdravlje u trenutku dok je više od 2000 osoba širom svijeta zaraženo, a 56 osoba preminulo je od bolesti.

Nacionalni povjerenik za zdravlje Ma Xiaowei na konferenciji za novinare kazao je kako su znanja o tom virusu ograničena

Po njegovim riječima inkubacija se kreće od jednog do 14 dana, a virus može zaraziti druge i tijekom toga razdoblja što nije bio slučaj sa SARS-om, koji je također uzrokovan koronavirusom koji je krenuo iz Kine i ubio gotovo 800 osoba širom svijeta tijekom 2002. i 2003.

Napori da se ograniči širenje koji su do sada obuhvatili ograničavanje prometa putnika te otkazivanje događaja na kojima se okuplja veliki  broj ljudi bit će pojačani, kazao je Ma drugog dana kineskih novogodišnjih blagdana.

Virus, za koji se vjeruje da se proširio prošle godine s tržnice morske hrane u gradu Wuhanu u središtu Kine gdje se ilegalno prodaju divlje životinje, proširio se na druge kineske gradove među kojima i Peking i Šangaj te na druge države među kojima i SAD, Tajland, Južna Koreja, Japan, Australija, Francuska i Kanada.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije