Palestina

Abbas odbija novac od poreza nakon poteza Izraela

29.04.2019.
u 21:08

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas ponovio je da Palestinci odbijaju primiti novac od poreza koje u njihovo ime ubire Izrael, sve dok ta zemlja smanjuje iznos za milijune dolara zbog spora u vezi isplate zatvorenicima.

- Naš stav je kao što je bio: mi nećemo primati novac od Izraela ako je nekompletan - rekao je Abbas na sjednici svoje vlade u Ramallahu na Zapadnoj obali, dodavši da je to nešto što Palestinci neće prihvatiti ni po koju cijenu, prenosi France Presse.

Izrael ubire gotovo 190 milijuna dolara mjesečno od carina i poreza na robu koja stiže preko njegovog teritorija, a namijenjena je palestinskom tržištu, i tada transferira novac Palestinskoj upravi, prenosi Beta.

U veljači je Izrael odlučio umanjiti taj iznos za iznos od deset milijuna dolara, koliko Palestinska uprava, prema tvrdnji izraelske strane, daje obiteljima palestinskih zatvorenika ili izravno zatvorenicima koji služe kaznu u izraelskim zatvorima, prenosi Al Jazeera Balkans.

Palestinci su odgovorili da odbijaju svaku sumu koja je unilateralno smanjena.

Izraelski mediji su objavili da je mjesečni iznos, umanjen za deset milijuna dolara, nedavno transferirana na bankovne račune Palestinske uprave u nadi da će ga ona primiti.

Međutim, prije dva tjedna se novac vratio u izraelsko Ministarstvo financija.

Izraelski TV Kanal 12 je objavio da su premijer Izraela Benjamin Netanyahu i ministar financija Moshe Kahlon razgovarali o planu za izvanrednu situaciju u slučaju kolapsa palestinske ekonomije zbog odbijanja Abbasa da primi novac od poreza.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?