Pozitivan primjer

Vrijedni ekološki projekti na području općine Posušje

25.01.2022.
u 21:00

Vijest koja je najviše odjeknula je da su Posušanke i Posušani otpremili sedam tona stakla na reciklažu u Tuzlu

Očuvanje okoliša jedan je od važnijih preduvjeta za zdravu lokalnu sredinu, a jedan od načina je i pravilno gospodarenje otpadom. U naprednijim zemljama ta je praksa odavno zaživjela, otpad se pravilno raspoređuje i reciklira, piše Večernji list BiH.

Naše lokalne zajednice aktivnije su počele raditi na toj problematici, no dugotrajan je to i mukotrpan posao koji zahtjeva mnogo energije, želje i slobodnog vremena. Pozitivan primjer je općina Posušje, u kojoj je već dvije-tri godine uspostavljena reciklaža te su postavljeni kontejneri za odvajanje otpada

Film “Eko zona”

Zajednička je to suradnja Udruge za promicanje kulture “Apollo” na čelu s profesorom i aktivistom Jozom Kolobarićem, Općine Posušje i njezinih institucija te partnera.

“Prošla godina bila je jedna od aktivnijih kada se sagleda cjelokupan koncept onoga što se radilo. Kontinuirane akcije čišćenja i uklanjanja odlagališta, snimanje kadrova za dokumentarni film ‘Eko zona’, kao i završetak obrazovnih ekoloških edukacija u osnovnim školama te posjeti našim partnerima, organizacijama i institucijama u Hrvatskoj, Srbiji, Bosni, konkretno Tuzli i Sarajevu s kojima surađujemo, samo su neki od projekata Udruge ‘Apollo’ u protekloj godini”, kazao je prof. Kolobarić.

Profesor Kolobarić posebno je istaknuo spomenuti film “Eko zona”, koji se trenutačno nalazi u postprodukciji. No vijest koja je trenutačno imala najviše odjeka je ta da su Posušanke i Posušani otpremili sedam tona stakla na reciklažu u Tuzlu, i to samo u posljednjoj isporuci, a riječ je o najvećoj isporuci stakla dosad, što Posušje pozicionira u sami vrh kada je riječ o pravilnom gospodarenju otpadom.

Gradsko zelenilo

”Načelnik Begić je u ime Općine Posušje ponudio pomoć po tom pitanju, a općinske institucije, Udruga ‘Apollo’ kao i pojedinci, neumorno su radili kako bi se došlo do takvih rezultata. Također, prvi kontejner za tekstil koji je bio postavljen na razini države bio je onaj u Posušju”, istaknuo je prof. Kolobarić. Usporedno s navedenim projektima, u tijeku su i mnogi drugi u realizaciji Općine Posušje, koji će itekako obogatiti kvalitetu života u ovoj lokalnoj sredini.

“Održavanjem postojećih te planiranjem i stvaranjem novih zelenih površina s rekreativnim sadržajima mijenjamo i navike naših žitelja. To je najbolje vidljivo na primjeru gradskog parka nakon uređenja.
Za razliku od prije, danas redovito mladi u njemu kroz cijelu godinu provode dio svog slobodnog vremena”, izjavio je načelnik općine Posušje Ante Begić.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?