Prihvaćena inicijativa

Veći interes za ulaganja u slobodne zone u kojima su oslobođeni plaćanja PDV-a na energente

31.08.2021.
u 15:35

Na prijedlog Federalnog ministarstva trgovine, Vlada FBiH prihvatila je inicijativu za izmjenu pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dodatnu vrijednost te predložila Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH da kod Upravnog odbora UNO-a BiH pokrene ovu inicijativu. Cilj inicijative je stvaranje uvjeta za oslobađanje od plaćanja poreza na dodatnu vrijednost dobara (električna energija, voda, plin ili sl.) nužnih za finalnu proizvodnju roba gospodarskih subjekata koji se bave proizvodnim djelatnostima u slobodnim zonama, piše Večernji list BiH. 

Susjedne zemlje

U inicijativi je navedeno da je analizom faktora uspjeha u poslovanju slobodnih zona u zemljama okružja utvrđeno da je jedan od ključnih razloga za interes i uspjeh ovog modela poslovanja činjenica da su slobodne zone oslobođene plaćanja PDV-a na energente, što u BiH nije slučaj. Kako se navodi u inicijativi, analizom faktora uspjeha u poslovanju slobodnih zona u okružju (npr. Srbija) utvrđeno je da je jedan od ključnih razloga za interes i poslovni uspjeh slobodnih zona u Srbiji bila činjenica da su energenti (struja, plin...) oslobođeni plaćanja PDV-a u slobodnoj zoni, za razliku od BiH. Iz tog razloga, a analizom predmetne zakonske regulative, utvrđeno je sljedeće: za ovu tematiku relevantne su odredbe Zakona o porezu na dodanu vrijednost, kao i pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dodanu vrijednost. - Problem predstavlja činjenica da se odredbe kojima se reguliraju posebna oslobađanja od PDV-a ne odnose na dobra koja su namijenjena krajnjoj upotrebi iii potrošnji u slobodnoj zoni, što obuhvaća i električnu, toplinsku energiju i sl.” navodi se. Međutim, taj problem ne proizlazi iz samog Zakona o porezu na dodanu vrijednost, već iz pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dodanu vrijednost kojim se propisuje da se oslobađanje plaćanja u vezi s isporukama u slobodne zone i carinska skladišta primjenjuje samo na dobra koja nisu u slobodnom prometu (dobra koja nemaju carinski status dobara iz BiH). No, ovo oslobađanje se ne primjenjuje na dobra koja su namijenjena krajnjoj upotrebi ili potrošnji u slobodnoj zoni ili carinskom skladištu. - Smatramo da je rješenje ovog problema u inicijativi za izmjenu navedenog pravilnika u smislu stvaranja uvjeta za oslobađanje od plaćanja PDV-a dobara kao što su električna energija, voda, plin ili sl., nužnih za finalnu proizvodnju roba gospodarskih subjekata koji se bave proizvodnim djelatnostima u slobodnim zonama. Napominjemo da se ovim prijedlogom ne spori članak 4. Zakona o PDV-u, gdje je definiran promet dobara, već se ukazuje na potrebu da se PDV-a oslobodi isključivo ona vrsta dobara (struja, voda, plin) koja postaju sastavni dio proizvoda koji će biti izvezeni tj. nisu namijenjeni krajnjoj potrošnji u slobodnoj zoni - stoji u inicijativi.

Veće zapošljavanje

Slobodne zone izrazile su punu podršku inicijativi te istaknule da bi njezino usvajanje bilo značajan iskorak u privlačenju investicija u slobodne zone, došlo bi do otvaranja novih proizvodnih pogona, a isto bi pozitivno utjecalo na povećanje broja zaposlenih, a u tom smislu pozitivan učinak bi se reflektirao na entitetske fondove kroz naplate doprinosa te bi se povećao izvoz i domaćih proizvoda i usluga iz BiH.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije