Izmirenje dugovanja, povoljniji poticaji...

U tijeku je kreiranje agrarne politike i opća modernizacija poljoprivrede u FBiH

24.09.2016.
u 10:00

Parlament Federacije BiH istaknuo je kao iznimno važan prioritet potrebu kreiranja agrarne politike i uvođenje onih instrumenata koji će omogućiti dinamičko restrukturiranje poljoprivrednog sektora, modernizaciju, a ujedno i učinkovito približavanje EU integracijama preko postupnog usklađivanja s načelima zajedničke poljoprivredne politike Europske unije, piše Večernji list BiH.

Tako je Parlament Federacije BiH na sjednici Doma naroda, ali i na sjednici Zastupničkog doma, donio zaključke prema kojima se zadužuju premijer Federacije, federalna ministrica financija, federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i federalni ministar prostornog uređenja žurno izvršiti izmjene i dopune predloženih zaključaka, a oni bi se trebali realizirati tijekom ove i iduće godine.

Naime, Vlada Federacije BiH zadužena je u roku od 60 dana donijeti odluku o dinamici izmirenja naslijeđenih dugovanja iz prethodnog razdoblja klijentima čiji su zahtjevi osnovani (model poticaja proizvodnji, model ruralnog razvoja, model ostalih vrsta potpora, te presude suda), što uključuje i očitovanje o načinu rješavanja preostalih 420 zahtjeva klijenata po modelu ruralnog razvoja iz 2012. godine.

Vlada Federacije BiH dužna je osigurati sredstava u proračunu Federacije BiH za poljoprivredu i prehrambenu industriju i što prije usvojiti program ruralnog razvoja Federacije BiH za razdoblje 2016. - 2020. godine, a Federalno ministarstvo financija za prioritetnu i redovitu isplatu poticaja klijentima iz sektora poljoprivrede.

Vlada Federacije BiH zadužena je osigurati preduvjete za jednostavniji pristup kreditima za poljoprivrednike u Federaciji Bosne i Hercegovine - dostupnost kredita s povoljnom kamatnom stopom za poljoprivrednike, započeti aktivnosti na formiranju jamstvenog fonda Federacije BiH za kredite namijenjene za kapitalna ulaganja u poljoprivrednom sektoru, uspostaviti partnerske odnose s komercijalnim bankama za kreditiranje investicijskih projekata i obrtnih sredstava za poljoprivredu regresiranjem kamata na kredite za kapitalna ulaganja u poljoprivredi kod Razvojne banke i drugih banaka.

Vlada Federacije BiH također je zadužena pokrenuti inicijative prema institucijama na državnoj razini za rješavanje pitanja iz njihove nadležnosti, a koja se odnose na uspostavu vjerodostojnog sustava sigurnosti hrane, ubrzati proces uvođenja regresa za gorivo “plavog dizela” za poljoprivredne proizvođače u BiH, harmonizirati mjere poticaja u poljoprivredi, potaknuti vršenje poljoprivrednog popisa u BiH radi dobivanja preciznog uvida u stanje poljoprivrede u Bosni i Hercegovini i drugih.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?