Istraživanje švicarske investicijske bane UBS

Smanjenje ulaganja u nekretnine, ali i rast financijskog investiranja u obveznice i fondove

nekretnine
04.06.2023.
u 08:00

Zaključak provedenog istraživanje je kako se u ovoj godini planira pomak kada je riječ o alokaciji financijskih sredstava, a najveća promjena očekuje se na razvijenom tržištu fiksnog prihoda

Istraživanja na financijskom tržištu sugeriraju kako dolazi do određenih promjena kada je riječ o ulaganju financijskih sredstava, pa se tako procjenjuje smanjenje izdvajanja za nekretnine, ali i rast ulaganja u obveznice, kao i alternativne izvore, poput hedge fondova, piše Večernji list BiH.

Provedeno istraživanje

Istraživanjem, koje je provela švicarska investicijska banka UBS, a koje u fokusu ima tematiku procjene ulaganja imućnijih pojedinaca i obitelji u cijelom svijetu, bilo je obuhvaćeno 230 tzv. obiteljskih ureda, odnosno konzultantskih tvrtki koje su zadužene za suradnju s bogatim pojedincima s prosječnom ukupnom neto vrijednošću od 2,2 milijarde dolara. Zaključak provedenog istraživanje je kako se u ovoj godini planira pomak kada je riječ o alokaciji financijskih sredstava, a najveća promjena očekuje se na razvijenom tržištu fiksnog prihoda, gdje se nakon tri godine smanjenja ulaganja u obveznice planira povećanje investicija u taj sektor. Pritom je istraživanje pokazalo i kako više od trećine obiteljskih ureda prelazi na visokokvalitetne, kratkotrajne obveznice radi potencijalne zaštite bogatstva, prihoda i povećanja kapitala. Također, obiteljski uredi, pokazuje istraživanje, najavljuju i smanjenje izdvajanja za nekretnine u sljedećim godinama.

Objašnjava se kako obiteljski uredi oprezno planiraju smanjenje izdvajanja za nekretnine u 2023. godini, ali tijekom pet godina 33 posto njih predviđa prelazak na veća izdvajanja.

- Ovo se uklapa u sliku o tome da će kamatne stope ostati visoke u 2023. godini uz određenu "mekoću" u cijenama nekretnina - podaci su iz istraživanja. Hoće li se ti trendovi reflektirati i na BiH, ostaje za vidjeti. No, u svakom slučaju, pitanje ulaganja novčane mase treba promatrati i u svjetlu još uvijek visoke inflacije koja obara vrijednost novca i zbog kojega je ulaganje jedini način očuvanja vrijednosti novca. Uz nekretnine, stručnjaci daju savjete koji se odnose i na ulaganja u zlato i dionice, ali u novije vrijeme i u solarnu energiju, za koju se smatra kako će biti jedan od osnovnih pokretača zelene energetske transformacije koja čeka i BiH.

Financijske institucije

Prema podacima Centralne banke BiH, na financijskom tržištu BiH na kraju 2022. godine poslovala je 121 financijska institucija koja je uključena u redovitu statistiku Centralne banke BiH, i to u bankarskom sektoru 21 komercijalna banka i jedna razvojna banka te u sektoru nebankarskih financijskih institucija 25 osiguravajućih društava i jedno društvo za reosiguranje, 32 investicijska fonda, 4 leasing društva, 27 mikrokreditnih organizacija, 8 brokerskih kuća i 2 burze. Ukupna aktiva financijskog sektora u Bosni i Hercegovini je na kraju 2022. godine iznosila 45,17 milijardi KM i veća je za 1,90 milijardi KM ili za 4,4% u odnosu na stanje na kraju 2021. godine.

Inače, kada je riječ o BiH, iz mjeseca u mjesec bilježi se porast novčane mase. Na godišnjoj razini porast novčane mase u ožujku 2023. godine iznosio je 2,33 milijarde KM (7,5%). Rast je ostvaren kod gotovine izvan banaka za 171,8 milijuna maraka (2,9%), kod prenosivih depozita u domaćoj valuti za 1,61 milijardu maraka (13,5%), prenosivih depozita u stranoj valuti za 419,3 milijuna KM (12,5%), kod ostalih depozita u domaćoj valuti za 1,5 milijuna KM (0,1%) i ostalih depozita u stranoj valuti za 122,2 milijuna KM. 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?