Hrvatski državni vrh dolazi idućega tjedna u BiH

Plenković i Milanović u misiji potpore BiH, ali i ravnopravnosti Hrvata

10.12.2021.
u 11:28

Dva najviša dužnosnika Republike Hrvatske dolaze u Bosnu i Hercegovinu. Zasebnim povodima i na različitim mjestima, predsjednik Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković ipak i simbolično šalju istu poruku, a to je stalni interes za BiH i posebno poziciju hrvatskog naroda u njoj. Posjet premijera Plenkovića imat će u cijelosti službeni karakter. Njegov dolazak očekuje se u ponedjeljak, a osim Sarajeva posjetit će i Mostar. Planiran je sastanak s predsjedateljem Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoranom Tegeltijom i izaslanstvom Vijeća ministara BiH, kao i sastanak sa Zajedničkim kolegijem oba doma Parlamentarne skupštine BiH. Osim sastanaka u navedenim institucijama, Plenković bi se trebao susresti vjerskim poglavarima, odnosno s reis-ul-ulemom Huseinom ef. Kavazovićem, mitropolitom dabrobosanskim Hrizostomom, vrhbosanskim nadbiskupom kardinalom Vinkom Puljićem.

Glavni događaj njegovog posjeta Mostaru bit će sastanak s predstavnicima Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine. Nema dvojbe da će i ovaj put hrvatski premijer istaknuti potporu koju Hrvatska kao prvi susjed, ali i članica Europske unije i NATO saveza, pruža Bosni i Hercegovini. No, jednako tako, Hrvatska je snažan zagovornik jednakopravnosti Hrvata s druga dva konstitutivna naroda pa će Plenković i ovu prigodu iskoristiti kako bi svim sugovornicima naglasio ovu jasnu odrednicu hrvatske državne politike. Pitanje BiH i statusa Hrvata u njoj, posebno kroz reformu izbornog zakonodavstva, nešto je oko čega postoji opći politički konsenzus, izuzev nekih marginalnih pojedinaca i skupina. Stavovi Vlade RH potpuno su u tom dijelu konzistentni sa stavovima predsjednika Zorana Milanovića. Njegov dolazak u BiH potvrđen je iz predsjedničkog ureda, a prema dostupnim informacijama, odredište će biti središnja Bosna. - Predsjednik Hrvatske će nazočiti obilježavanju 28. obljetnice Bijelog puta za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu, humanitarnog konvoja, i položiti vijenac ispred biste Ante Vlaića, ubijenog vozača jednog od kamiona, potvrđeno je iz predsjedničkog ureda.

Neizvjesno je hoće li u Travniku ili nekoj drugoj lokaciji u središnjoj Bosni biti i drugih sadržaja u okviru ovog posjeta. Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu je bio humanitarni konvoj koji se sastojao od 99 kamiona, a za cilj je imao prenijeti hranu i lijekove u bolnicu u Novoj Biloj, a trajao je 14 dana, od 10. do 24. prosinca 1993. godine, kada se ova hrvatska enklava, uslijed hrvatsko-bošnjačkog sukoba, nalazila u blokadi. Milanović dolazi u BiH u trenutku razmjene oštrih riječi s bošnjačkim dužnosnicima, ali i kritike upućene Vijeću za provedbu mira (PIC) zbog izbjegavanja spominjanja konstitutivnih naroda u završnoj izjavi s dvodnevnog zasjedanja u Sarajevu. 

Komentara 2

Avatar southman
southman
12:41 10.12.2021.

Nema sumnje da će Milanovićev dolazak u Novu Bilu i Travnik biti presudan za rješavanje pitanja izbornog zakona i jednakopravnosti Hrvata u BiH. Katastrofa.

PA
ParadoXXX
12:40 10.12.2021.

nemojte nas samo vi pomagati bogati De jos jednom glasajte za negiranje genocida haj

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije