Proces povratka Aluminija na lidersku industrijsku poziciju u BiH sve izvjesniji

Obnova suradnje s glavnim strateškim partnerom jamči prodor na svjetsko tržište

13.12.2021.
u 12:09

Glencore International AG i Aluminij Industries d. o. o. potpisali su dvogodišnji ugovor o nabavi primarnog aluminija i ugovor o kupnji trupaca

Obnova proizvodnje u najvećem hercegovačkom industrijskom poduzeću jedan je od ekonomskih prioriteta i zato svakako raduje svaka vijest o pomacima koje novi vlasnik ostvaruje u Aluminiju. Riječ je o etapnom i vrlo složenom procesu koji bi na kraju trebao rezultirati povratkom Aluminija na lidersku poziciju u većini parametara kada je industrijska proizvodnja i izvoz iz Bosne i Hercegovine u pitanju. Stvari se do sada odvijaju uglavnom prema utvrđenim planovima, uključujući uspostavu poslovne suradnje s ključnim partnerima.

Obveza Glencorea

Jedan od većih i važnijih koraka u tom smjeru je činjenica da je Aluminij industrija d. o. o., koja je dio M. T. Abraham Grupe, s Glencore International AG potpisala ugovor o isporuci 300.000 tona primarnog aluminija za 2022. i 2023. godinu. Istodobno, Glencore se obvezao prodati više od 230.000 tona aluminijskih trupaca u istom razdoblju. S više od dvadeset godina zajedničkog iskustva s jedne strane te Glencorovom prodajnom mrežu i stručnosti za plasiranje trupaca serije PLM13™, aluminijski trupci proizvedeni su polukontinuiranim vertikalnim lijevanjem, koristeći naprednu tehnologiju Wagstaff AirSlip, serija PLM13™osigurava proizvod visokih performansi krajnjim i daljnjim kupcima.

Povjerenje između kompanija

Uzimajući u obzir tržište za aluminijske proizvode te njegovu iskoristivost za industrijska tržišta i ulogu metala u tranziciji u nisko ugljično gospodarstvo, obje tvrtke prepoznaju važnost ovog komercijalnog odnosa za proizvodnju i stabilnu ponudu kvalitetnih trupaca kako bi se zadovoljila kontinuirano rastuća potražnja u Europi i diljem svijeta.

- Glencore je dugogodišnji partner Aluminija i razumije važnost opskrbe visokokvalitetnim aluminijskim proizvodima našim partnerima diljem svijeta. Također dijelimo cilj - podržati razvoj sektora aluminija u industriji s niskim udjelom ugljika. Veselimo se suradnji s Aluminijem kako bismo ostvarili ovu ambiciju - ističe Robin Scheiner, voditelj Aluminium Glencore International AG. Amir Gross Kabiri, osnivač i izvršni direktor Aluminij industries d. o. o., podsjeća da Aluminij i Glencore dijele dugu povijest u svom poslovanju, stvorenu godinama u proizvodnji i trgovini aluminijem, uvijek nastojeći stvoriti obostrano korisne poslovne prilike.
- Potpisani ugovori odražavaju povjerenje između kompanija, stvarajući snažnu osnovu za Aluminij da gleda naprijed, fokusirajući se na osiguravanje održive i odgovorne proizvodnje nisko ugljičnih aluminijskih proizvoda. Aluminij je ponosan što je na putu postati proizvođač trupaca, blokova i ostalih aluminijskih legura s ostvarenjem blizu nulte emisije, a taj ćemo tijek zadržati ulaganjem u vlastitu obnovljivu mrežu opskrbe električnom energijom, proces koji je već započeo i koji će biti dovršen do 2025. - navodi Amir Gross Kabiri, osnivač i izvršni direktor Aluminij Industries d. o. o

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije