u petak predstavljanje monografije

Nikica Šiljeg "ispričao" Ljubušku rukometnu priču

08.05.2024.
u 19:53

U petak, 10. svibnja, u 20 sati u ljubuškom hotelu Bigeste bit će predstavljena monografija "Ljubuška rukometna priča" poznatoga sportskog (i ne samo sportskog) novinara Nikice Šiljega. Priča je to o 68 godina od utemeljenja ljubuškog rukometa, za koji sigurno dobro zna rukometni i ostali sportski puk u BiH, ali i u Hrvatskoj te dobrom dijelu i Europe. Nikica Šiljeg iz pitome Vitine na izvoru bistre Vrioštice rođen je samo godinu dana ranije od ljubuškog rukometnog diva, kako ženskog tako i muškog kluba Izviđač.

Usuđujemo se reći da su Nikica i Izviđač "vršnjaci" koji su zajedno rasli i još uvijek rastu! Izviđač je i Nikičina velika ljubav, kao što je klub ljubav Ljubušaka i ostalih ljubitelja ovog "čvrstog" sporta diljem kamenite Hercegovine i puno, puno dalje od Hercegovine. Nikica se desetljećima bavio novinarstvom, pisao za razna Vjesnikova izdanja, ali i za ovdašnje hercegovačke novine kao što su Hrvatski list i Horizont, bio novinar i urednik Radija Ljubuški i dopisnik Radija Herceg Bosne iz tog grada. Obavljao je i niz dužnosti u brojnim ljubuškim sportskim klubovima, posebice u RK Izviđač (bio je klupski direktor i tajnik, prvi voditelj Škole rukometa u RK Izviđač, tajnik Sportskog saveza općine Ljubuški, obavljao dužnost ravnatelja JU Ljubuški sportski centar). Nećemo dalje o još brojnim drugim poslovima redom vezanim uz ljubuški sport. Dodajmo i kako je jedan od autora monografije hercegbosanskog sporta "Na Olimpu Herceg Bosne". Knjiga "Ljubuška rukometna priča" zanimljivo je štivo o povijesti Izviđača, jednog od najvećih i najuspješnijih rukometnih i ukupno sportskih klubova, ne samo u BiH nego i na svima drugim prostorima gdje žive Hrvati.

Jer Izviđač je hrvatskom trofejnom sportu, rukometu, dao na desetke velikih rukometaša i rukometašica. Imena nećemo spominjati, previše bi nam prostora trebalo i – nekoga bismo zaboravili. Vjerujemo da Nikica nije nikog zaboravio jer u njegovu dugogodišnjem prikupljanju podataka teško se mogao dogoditi kakav propust. Sve ćete naći u knjizi i čitati je više kao neko zabavno i uzbudljivo štivo nego zbirku šturih podataka, rezultata, brojki i drugih podataka.

Recimo tek da dva-tri kilograma teška knjiga ima 505 stranica, stotine fotografija iz svih razdoblja postojanja ljubuškog sportskog ponosa - Izviđača. Ne znamo hoćete li je dugo i svakodnevno čitati, onako "na komadiće", ali vjerujemo da ćete je poželjeti pročitati odjednom...  

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije