Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Mirovine uskoro rastu, novca ima i za kapitalne projekte

30. lipnja 2020. u 12:00 0 komentara 5959 prikaza
Pogledajte galeriju 1/2

Zajamčene mirovine koje će čak i rasti u rujnu, isplata braniteljskih primanja po svim osnovama, kao i veliki broj projekata koji se realiziraju unatoč pandemiji i posljedičnoj ekonomskoj krizi, pokazuje da su financije na razini Federacije u stabilnom stanju, što je dobra vijest za mnoge, piše Večernji list BiH.

O tomu svjedoči i činjenica kako je FBiH otkazala aukciju tromjesečnih rizničnih zapisa, koja je bila planirana za 7. srpnja 2020. godine u iznosu od 50 milijuna KM. Razlog je činjenica da postoji odgovarajuća razina likvidnosti jedinstvenog računa riznice FBiH i zbog toga su smanjene potrebe za financiranjem. Indikator piše kako, prema usvojenom proračunu, potrebe za zaduživanjem Vlade FBiH na domaćem tržištu iznose 820 milijuna KM.

Planirana zaduženja

Vlada je planirala zaduženje rizničnim zapisima i obveznicama u drugom tromjesečju 2020. u iznosu od 240 milijuna KM, a u trećem tromjesečju u iznosu od 290 milijuna KM. Kalendar aukcija za četvrto tromjesečje treba biti objavljen u rujnu. Dosad je u drugom tromjesečju realizirano zaduživanje u vrijednosti 140 milijuna KM. Inače, u lipnju su bile dvije aukcije, jedna s emisijom obveznica s rokom dospijeća pet godina za 30 milijuna KM, a druga s rokom dospijeća 15 godina u iznosu od 30 milijuna KM. Dobro stanje u proračunu odražava se na mnogim poljima, a jedno od njih su i mirovine. Tako je nakon nedavnog sastanka premijera FBiH Fadila Novalića s ravnateljem Federalnog zavoda MIO Zijadom Krnjićem te predstavnicima dviju udruga umirovljenika sa sjedištima u Sarajevu i Mostaru, Redžom Mehićem i Ivanom Kožulom i njihovim suradnicima, potvrđeno kako će mirovine ostvarene prema Zakonu o MIO, osim onih najviših, biti usklađene, odnosno povećane za 2,8 posto. Ovo je temeljeno na članku 79. Zakona o MIO, a bit će isplaćeno uz redovitu mirovinu za kolovoz 5. rujna ove godine. “I dosad smo surađivali veoma korektno i moj i stav ove Vlade uvijek je bio da provedemo dogovoreno s vama, ali da to bude na realnim osnovama kako bi bilo i ispoštovano. Novi Zakon o MIO definitivno je velika prednost i koja god Vlada dođe i tko god bude na čelu Zavoda MIO, vi, umirovljenici, osigurani ste Zakonom”, kazao je premijer Novalić. Istodobno, neupitna su i primanja koja ostvaruju korisnici braniteljskih prava iz federalnog proračuna. Potvrdio je to nedavno za Večernji list Nikica Tomić, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana HVO Herceg Bosne, sumirajući rezultate sastanka koji su imale sve braniteljske udruge s ministrom branitelja i stradalnika Domovinskog rata Salkom Bukvarevićem.

Javne investicije

Kad je riječ o projektima, Vlada je nedavno usvojila Program javnih investicija (PJI) za razdoblje od 2021. do 2023., koji sadrži 119 projekta, od čega 56 u provedbi, 58 kandidiranih i pet odobrenih. Ukupna vrijednost svih projekata je 14,8 milijardi, od čega se 8,2 odnose na kandidirane, 4,6 na projekte čija je provedba u tijeku i 1,9 milijardi na odobrene projekte. Ipak, treba objasniti da su kandidirani oni projekti za koje nisu osigurani izvori financiranja. •

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.